Micii agricultori romani, afectati de neconcordantele dintre reglementarile romanesti si cele europene
agricultoricod fiscalreglementarifiscalizare
La nivelul Uniunii Europene exista reglementari pentru tratamentele contabile specifice activitatilor din agricultura, care insa nu sunt reflectate in mod direct in reglementarile romanesti, potrivit Accace.
Printre cei mai afectati de aceste neconcordante sunt agricultorii mici si mijlocii, insa situatia este similara si in celelalte tari din regiune.
Daca tinem cont de fiscalitatea din domeniul agro de la noi, principalele probleme sunt reprezentate de ambiguitatea legislatiei fiscale, lipsa procedurilor specifice domeniului si dificultatea incadrarii unor situatii atipice in tiparele fixe prevazute de Codul Fiscal.
„Din punct de vedere al legislatiei fiscale, Codul Fiscal prevede reguli specifice de impozitare doar pentru agricultorii persoane fizice. In ceea ce priveste taxarea companiilor ce activeaza in sectorul agribusiness, apar interpretari legate de tratamentul TVA sau de deductibilitatea fiscala a anumitor cheltuieli”, a declarat Laura Stefan, Business Development Manager Accace in Romania.
Nefiind reguli specifice de evaluare a activelor biologice dintr-o ferma, din punct de vedere contabil, in analizarea impactului unei tranzactii se creeaza o serie de interpretari, cum ar fi, de exemplu, incadrarea din punct de vedere patrimonial a animalelor fie in contul de active fixe, fie in contul de stocuri.
In Romania, sectorul agricol este unul dintre cele mai “mancate” de evaziunea fiscala, iar oricate masuri ar lua statul pentru cresterea competitivitatii in acest domeniul, procesul de crestere a fiscalizarii va fi unul anevoios si de lunga durata.