MFP vrea transparenta mai mare pentru investitorii pe piata de capital
transparenta piata de capitalpiata emergentasanctiuni piata capital
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a initiat un pachet legislativ pentru cresterea transparentei si integritatii pe piata de capital si a competitivitatii emitentilor autohtoni. Pachetul legislativ are in vedere stimularea si imbunatatirea mediului de afaceri.
Potrivit MFP, prevederile propuse au ca scop final principal reclasificarea pietei de capital romanesti in categoria pietelor emergente care, odata atins, va aduce Romaniei o vizibilitate crescuta la nivel european si mondial si va crea premisele atragerii unor noi categorii de participanti, de natura intermediarilor, fondurilor de investitii, emitentilor, investitorilor institutionali si chiar de retail.
Cele mai importante masuri vizeaza transpunerea la nivel legislativ national a Directivelor europene care ii obliga pe emitentii de valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata, care au sediul sau isi desfasoara activitatea intr-un stat membru, la o mai buna informare a investitorilor.
De exemplu, cand un actionar dobandeste sau cedeaza actiunile cu drepturi de vot ale unui emitent ale carui actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, acesta trebuie sa notifice emitentului procentajul din drepturile de vot pe care il detine in urma acestei operatii.
De asemenea, companiile active in industriile extractive (petrol, gaze si minerale) si in sectorul forestier sunt obligate sa declare, intr-un raport anual separat, platile efectuate catre guvernele tarilor in care isi desfasoara activitatea.
O alta masura vizeaza sporirea integritatii pietelor financiare europene prin stabilirea de sanctiuni penale pentru cele mai grave abuzuri de piata comise intentionat.
Pentru persoanele fizice, utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si manipularea pietei ar urma sa fie sanctionate cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin patru ani.
Companiile care se fac vinovate de infractiuni de abuz de piata ar urma sa fie pasibile de amenzi penale sau de alta natura.
Sanctiunile pot ajunge pana la interdictia temporara sau permanenta de a desfasura activitati comerciale.
De asemenea, sunt scoase in afara legii trei tipuri de abuz: manipularea pietei; utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si divulgarea neautorizata a informatiilor fara caracter public.
Nu in ultimul rand, se consolideaza sanctiunile administrative care pot fi si ele impuse pentru abuzurile de piata, precum si competentele de investigare ale autoritatilor nationale de reglementare in vederea detectarii abuzurilor de pe pietele financiare.
Conform MFP, adoptarea prezentului act normativ are impact asupra domeniului pietei de capital si asupra economiei romanesti, in general, prin crearea premiselor necesare dinamizarii procesului de crestere al pietei si evolutiei spre o dimensiune superioara a acesteia, si anume aceea de piata emergenta.
Obiectivele avute in vedere sunt: cresterea gradului de implementare a principiilor de guvernanta corporativa la nivelul emitentilor cu implicatii benefice asupra transparentei si raportarii informatiilor relevante pentru piata; optimizarea regimului ofertelor publice si al listarilor de valori mobiliare (actiuni si obligatiuni); intarirea regimului legal care sa permita respectarea deplina a drepturilor fundamentale ale investitorilor, precum dreptul de vot in adunarea generala a actionarilor, dreptul la dividende.