MFP propune eficientizarea vamii romanesti prin infiintarea Autoritatii Vamale Romane
vama romaniaautoritatea vamala romanaadministratie romania
Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de act normativ care prevede infiintarea Autoritatii Vamale Romane, ca institutie de specialitate a administratiei publice centrale in domeniul vamal, cu personalitate juridica.
Scopul proiectului de act normativ este de a consolida autoritatea vamala si de a asigura indeplinirea misiunii acesteia stabilita la nivelul Uniunii Europene, in conditiile in care Romania gestioneaza a doua cea mai mare frontiera externa a UE, iar tendintele fenomenelor infractionale transfrontraliere sunt in continua crestere.
Acest demers vizeaza eficientizarea si coordonarea integrata si unitara a activitatii structurilor vamale in actiunea de combatere a traficului ilegal cu marfuri la frontiera Romaniei si a Uniunii Europene, in regim de maxima urgenta.
Autoritatea va asigura administrarea impozitelor, taxelor si altor venituri bugetare date prin lege in competenta sa, aplicarea politicii si legislatiei vamale, va exercita atributiile de autoritate vamala. Tot Autoritatea va asigura control operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect frauda vamala, precum si a altor fapte date prin lege in competenta sa.
De asemenea, Autoritatea va prelua atributiile, activitatea, posturile si personalul structurilor vamale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a unitatilor subordonate acesteia, respectiv Directia Generala a Vamilor din cadrul aparatului propriu al Agentiei, directiile regionale vamale si birourile vamale de interior si de frontiera din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.
Atributiile privind verificarea respectarii conditiilor de preautorizare a antrepozitarilor autorizati revine structurii specializate din cadrul Autoritatii Vamale Romane.
Atributiile privind autorizarea operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul produselor accizabile revine Comisiilor de autorizare constituite la nivelul ANAF- DGRFP.
Atributiile privind verificarea respectarii conditiilor de postautorizare a antrepozitarilor autorizati revine structurii specializate din cadrul ANAF- DGAF.
Atributiile privind constituirea, gestionarea si executarea garantiilor depuse de operatorii economici care desfasoara activitate in domeniul produselor accizabile revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.
Atributiile privind suspendarea autorizatiilor pentru neplata accizelor revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.
Autoritatea Vamala Romana va fi condusa de un presedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului finantelor publice.
Autoritatea va avea un secretar general, inalt functionar public, numit in conditiile legii, care indeplineste atributiile prevazute la art. 61 alin. (1) si (2) din OUG nr. 57/2019 privind
Codul administrativ.