MFP a deschis buzunarele pentru primele ajutoare de stat din 2019: 151 milioane de lei pentru opt SRL si o SA
ajutoare de statschema ajutor statbeneficiari ajutor stat
Primele acorduri de finantare din 2019 acordate in baza schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie au fost semnate, astazi, de ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, proiectele aprobate vor crea 882 de locuri de munca, au o valoare totala de 379,1 milioane de lei, ajutorul aprobat pentru finantarea acestora fiind de 151,1 milioane de lei.
Ministerul sustine ca aceste proiecte vor contribui cu 175,4 milioane de lei la dezvoltarea regionala, prin taxele si impozitele suplimentare platite.
Beneficiarii celor noua acorduri de finantare sunt:
- COSKUNOZ MA SRL - proiectul de investitii vizeaza infiintarea unui nou amplasament de productie pentru fabricarea de parti pentru structura principala a autovehiculului, respectiv subansamblu sasiu, pentru industria auto de la nivel national si international, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 39,2 milioane de lei.
- MASPEX ROMANIA SRL - proiectul vizeaza extinderea activitatii prin dotarea cu doua linii de productie sucuri si echipamentele aferente fluxului de producere sucuri, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 23 milioane de lei.
- MENNEKES ELECTRIC SRL - proiectul vizeaza investitia de tip greenfield pentru producerea de cabluri de incarcare pentru masinile electrice, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 17,6 milioane de lei.
- HERAEUS ROMANIA SRL - proiectul vizeaza extinderea capacitatii actuale de productie pentru placi cu circuite imprimate pe substrat ceramic, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 9,3 milioane de lei.
- ELECTROPRECIZIA ELECTRICAL MOTORS SRL - proiectul vizeaza extinderea capacitatii de productie a Electroprecizia Electrical Motors, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 7,5 milioane de lei.
- CIA Aboliv S.A. - proiectul vizeaza extinderea capacitatii existente ca urmare a cresterii pe piata interna de produse crud uscate, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 3,8 milioane de lei.
- NYMPHAEA RESORTS SRL - proiectul vizeaza construirea unei noi structuri de primire turistica cu functiuni integrate de cazare, alimentatie si agrement, de tip hotel 4 stele in municipiul Oradea, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 22,1 milioane de lei.
- ROSSINI SLEEVE TECHNOLOGIES SRL - proiectul vizeaza extinderea capacitatii de productie de tuburi baze din fibra de sticla si materiale compozite (sleev-uri) pentru piata imprimarii flexografice si rotocalc a ambalajelor flexibile cu ajutorul tiparului, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 6,1 milioane de lei.
- MASPEX ROMANIA SRL - proiectul vizeaza extinderea activitatii de imbuteliere apa minerala naturala plata si carbogazificata, prin achizitia de echipamente, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 22,5 milioane de lei.
Ministerul Finantelor Publice administreaza schema de ajutor de stat, instituita prin H.G. nr.807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor cu impact semnificativ in economie prin finantarea activelor corporale si necorporale aferente proiectelor de investitii.
In Legea bugetului de stat nr. 50/2019 sunt prevazute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat in valoare de peste 1,6 miliarde de lei, ceea ce presupune finantarea unor proiecte de investitii de cel putin 4 miliarde de lei.
Cererile de acord pentru finantare se depun si se analizeaza in sesiune continua.
Daca bugetul alocat schemei se epuizeaza, ministerul va asigura la rectificarea bugetara sumele necesare, astfel incat toate proiectele eligibile sa primeasca finantare pentru implementare.
Pentru a facilita accesul la finantare pentru cat mai multe proiecte de investitii cu impact major in economie, MFP a adoptat o serie de modificari de flexibilizare si simplificare a schemei de ajutor de stat 807/2014, una dintre cele mai importante este diminuarea plafonului minim al proiectelor de investitii eligibile la 1 milion de euro.
Foto: gov.ro