Mesaj linistitor de la BNR. Putem dormi linistiti, nu suntem si nici nu intram in recesiune
recesiunecriza economica
Contextul international din prezent afecteaza puternic economica noastra nationala, dar si tarile din regiune. Presedintele Klaus Iohannis a afirmat joi ca, din cauza razboiului din Ucraina, Romania se confrunta cu situatia economica din prezent, inclusiv cu inflatia record. De altfel, statele puternice ale Europei cunosc cea mai puternica crestere a preturilor din ultimii 50 de ani, tot din cauza contextului geopolitic, insa in toata aceasta situatie, tara noastra are mari sanse sa isi pastreze "echilibrul" si sa nu intre in recesiune. Cel putin asta crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Oficialul nu crede in scenariul conform caruia vom intra in recesiune si se asteapta ca 2022 sa aduca Romaniei o crestere economica, desi modesta, de doar 2%.
"Nu suntem (in recesiune – n. r.) si nu cred ca economia romaneasca va intra in recesiune, dar o activitate economica in jur de 2%, 2 si ceva la suta, cam cat gasim si in rapoartele Fondului si ale Bancii Mondiale cred ca acolo vom ajunge. Mai depinde si de anul agricol. Nu suntem in recesiune…Nu ne pregatim de nimic negru. Lucrurile sunt inca sub control. Avem o problema majora in domeniul fiscalitatii, trebuie sa o rezolvam – domeniul fiscalitatii, ca acolo sunt presiunile cele mai mari – si de ea trebuie sa ne ocupam", a spus joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.
Exista, totusi, probleme in plan intern asupra carora Isarescu pare sa traga un semnal de alarma:
"Avem deficit pe partea comerciala, din pacate si la produsele agricole, dar poate sa fie explicat si prin importul de tehnologie. Dar nu. Multe dintre importurile pe care le face Romania se fac in orasele mari si bogate ale tarii (…) Uitati-va la promotiile de Craciun! Nu gasesti un produs romanesc acolo. Asa vrem sa traim. Calatoriile in strainatate. Nu spun ca e rau.
Toata lumea visa la asta, dar asta este o realitate. Dar sa ajungem noi sa fim exportator net, adica sa avem surplus in servicii datorita transportului international eu nu visam. Deci, mai multe parti ale economiei merg. Nu sunt pregatit acum sa va dau toate datele, dar economia merge.
Avem o problema majora: 26 -27% din PIB venituri bugetare nu au cum sa acopere cheltuieli de 40 – 40 si ceva la suta ‘a la longue’. Si se intampla de cand am fost premier, deci le stiu pe dinafara. Acelasi tip de discutii, incercam sa luam de acolo sa o impingem acolo. Acolo e o problema structurala. Deci, economia inca merge".