Mediul de afaceri trage un semnal de alarma asupra riscurilor pe care si le asuma Guvernul prin cresterea repetata a salariului minim
majoraresalariu minimmediul de afaceriahk romaniaintreprinderi mici si mijlociilocuri de munca
Ministerul Muncii a anuntat in urma cu cateva zile prin vocea Liei Olguta Vasilescu majorarea salariului minim pe economie de la 1 decembrie, anul curent. De asemenea, aceasta a anuntat si diferentierea care va fi facuta incepand de acum la salarii in functie de studiile pe care le are fiecare angajat. Bineinteles, reactiile nu au incetat sa apara, mediul de afaceri roman si chiar strain dand semnale cum ca ceva nu este in regula cu aceste majorari continue ale salariului minim pe economie.
Va reamintim, conform declaratiilor pe care le-a facut Lia Olguta Vasilescu,
salariul minim pe economie va creste pana la 2.080 de lei. In cazul celor care au studii superioare sau celor care pot dovedi o vechime in munca mai mare de 15 ani, salariul minim va fi de 2.350 de lei.
Mediul de afaceri german se declara nemultumit de aceste cresteri
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane in tara noastra. De asemenea, este si cea mai mare Camera de Comert bilaterala din Romania. AHK Romania a fost infiintata in 2002 si cuprinde la ora actuala nu mai putin de 600 de firme.
AHK Romania a emis un comunicat de presa prin care reproseaza guvernantilor romani deciziile de majorare a salariului minim facute „aleatoriu si fara un studiu de impact prealabil”. Acestia mentioneaza prin intermediul acestui comunicat ca schimbarile duc la regandirea modelului de business in randul comunitatii germane de afaceri din Romania. AHK Romania da ca exemplu companiile care activeaza in industria prelucratoare, companii care se vad nevoite sa isi reduca anumite activitati sau sa renunte complet la ele.
Conducerea AHK Romania recomanda guvernantilor romani alocarea urgenta a unor investitii masive in educatia profesionala si universitara, dar si in infrastructura. Reprezentantii mediului de afaceri german in Romania remarca faptul ca salariul minim s-a dublat practic in ultimii patru ani, fara ca productivitatea sa creasca in acelasi ritm. Acestia cer Guvernului de la Bucuresti crearea unor conditii-cadru stabile si sustenabile din punct de vedere economic. Specialistii germani atrag atentia ca aceste cresteri repetate ale salariului minim pot duce la cresteri ale deficitului de cont curent, ceea ce ar insemna ca ne vom confrunta cu doua mari probleme: cresterea inflatiei, respectiv deprecierea leului.
Nu in ultimul rand, reprezentantii AHK Romania atrag atentia ca ei nu vad care este legatura intre salariul minim pe economie si studiile unui angajat, important fiind ceea ce realizeaza angajatul in mod efectiv acolo unde lucreaza. De asemenea, mediul de afaceri german considera ca legarea salariului minim pe economie cu vechimea in munca este o mare greseala, angajatorii urmand sa nu mai caute candidati cu studii superioare.
Si companiile mici si mijlocii din Romania acuza guvernantii
Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania, atrage atentia asupra riscurilor la care se supune Guvernul prin luarea acestor decizii de majorare a salariului minim pe economie. Florin Jianu este de parere ca aceste masuri nu au nici macar un studiu in spatele lor, acestea avand darul doar de a incuraja economia gri si
munca la negru. De asemenea, Jianu atrage atentia ca aceste masuri pot duce in cele din urma la pierderea a zeci de mii de locuri de munca.
Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, se declara, de asemenea, ingrijorat in legatura cu masurile populiste pe care le ia Guvernul. Parvan semnaleaza faptul ca aceste cresteri ale salariului minim creeaza probleme mari pentru mediul de afaceri romanesc. Cristian Parvan este de parere ca greutatea cea mai mare o vor simti intreprinderile mici si mijlocii din tara noastra, care risca sa nu isi mai poata continua activitatea in aceste conditii.