Mediul de afaceri nu vede cu ochi buni schimbarea sistemului de taxare si cresterea fiscalitatii
eliminare cota unicaschimbare fiscalitateschimbare cod fiscal
Orice angajator vrea sa plateasca taxe cat mai mici si orice angajat vrea sa castige cat mai mult, asa ca nu exista un sistem fiscal care sa nu aiba hibe si care sa multumeasca pe toata lumea. Dar probabil cel mai rau sistem fiscal este cel care se schimba des si brusc.
Chiar daca are neajunsurile ei,
cota unica de impozitare a adus tocmai stabilitatea atat de rara in Romania.
Tocmai de aceea, mediul de afaceri din tara noastra considera ca discutiile din ultimele zile despre schimbari importante ale sistemului de taxare si cresterea fiscalitatii din Romania nu sunt deloc binevenite, iar intentia de a-i taxa pe cei care platesc deja este incorecta, atata timp cat exista zone negre sau complet nefiscalizate ale economiei.
Potrivit Confederatiei Patronale Concordia, salariatii si companiile se confrunta deja cu imense dificultati venite din degradarea lanturilor de aprovizionare, disponibilitatea fortei de munca si greutatile economice fara precedent generate de pandemie.
"In acest climat de impredictibilitate accentuata, ultimul lucru de care avem nevoie este o necunoscuta in plus, care poate cauza probleme semnificative. Ne dorim ca partidele politice sa tina cont de aceste elemente in negocierile dintre ele", se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Confederatia isi arata deschiderea catre discutii de substanta si crede ca sistemul fiscal din Romania este departe de a fi perfect, dar vrea un dialog asezat care sa porneasca de la idei structurate si o analiza serioasa a posibilului impact.
Aceasta propunere ar trebui apoi urmata de discutii de profunzime cu fiecare sector important al economiei pentru a intelege si mai bine efectele, urmat de alte propuneri si runde de discutii.
Mai mult, orice se agreeaza ca parte a dialogului social din care fac parte toate sectoarele economice, ar trebui sa intre in vigoare abia in anul urmator si la minimum sase luni de la adoptare, pentru a sigura predictibilitatea atat de necesara.
Digitalizati ANAF si Inspectia Muncii!
Confederatia intelege nevoia statului de a finanta cheltuieli in crestere, inclusiv din cauza pandemiei, "dar consideram in continuare ca exista zone gri si negre ale economiei din care se pot colecta sume suplimentare de bani, prin digitalizarea si intarirea ANAF sau a Inspectiei Muncii, acolo unde vorbim de munca la negru".
"De asemenea, vedem zone unde banii publici sunt alocati cu lejeritate si nu sunt cheltuiti cu foarte multa eficienta. Doar dupa ce aceste canale vor fi fost epuizate credem ca se poate discuta despre o posibila crestere a fiscalitatii si doar dupa ce economia va apuca sa primeasca o gura de oxigen ulterior diminuarii efectelor pandemiei.
Membrii Concordia cred ca intentia de a-i taxa pe cei care platesc deja este incorecta, cat timp exista zone negre sau complet nefiscalizate ale economiei, iar asta ar descuraja atat angajatii, cat si angajatorii din Romania", arata patronii.
Confederatia Patronala Concordia reprezinta 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei nationale si este partener de dialog social, reprezentativa la nivel national.
Cu o contributie de peste 26% din in PIB si un total de peste 330.000 de angajati in aproape 2.000 de firme mari si mici, cu capital autohton si strain, Concordia este singura organizatie din Romania membra in BusinessEurope, Organizatia Internationala a Angajatorilor si Business at OECD.