Reprezentantii mediului de afaceri din Romania transmit ca “nu se vede in niciun fel o schimbare de paradigma, o intelegere a ceea ce a insemnat acest vot al romanilor”. Totodata, acestia transmit ca “oamenii de afaceri au inteles mesajul si se asteapta ca acesta sa fie inteles in cele din urma si de catre politicieni”. In continuare, mediul de afaceri romanesc trage un semnal de alarma si sustine ca “nu putem continua cu un astfel de Guvern, cu astfel de politici publice si cu oameni care nu au inteles mesajul transmis de romani”.
Conform spuselor lui Florin Jianu, presedinte al Consiliului National al IMM-urilor din Romania, la aceasta ora este nevoie “de un Guvern de uniune nationala, un Guvern care sa pregateasca alegerile prezidentiale, locale, un Guvern format din specialisti, un Guvern care sa stie ce inseamna politicile publice din domeniile lor”.
Lipsta stabilitatii si a predictibilitatii este considerata a fi cea mai mare probleme cu care are de-a face mediul de afaceri in aceasta perioada. Reprezentantii CNIPMMR sustin ca “increderea in sistemul fiscal este o conditie esentiala pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza deciziile de investitii”. Insa, in tara noastra nu exista asa ceva, mediul de afaceri aducand aminte de cele peste 33 de ordonante de urgenta adoptate de la inceputul anului pana in prezent sau de cele peste 1.500 de acte normative din 2018.
Mergand mai departe, mediul de afaceri din tara noastra trage un semnal de alarma cu privire la nivelul scazut al investitiilor publice din ultima perioada. Conform unui raport publicat de Comisia Europeana, Romania a inregistrat progrese limitate “in ceea ce priveste pregatirea proiectelor de investitii publice si stabilirea prioritatilor in acest domeniu”. Totodata, cei din mediul de afaceri acuza si lipsa investitiilor in infrastructura, un domeniu la care tara noastra nu sta deloc bine! Acestia noteaza ca “investitiile in infrastructura de transport, energie si mediu ar consolida potentialul de crestere pe termen lung al economiei si ar avea un impact pozitiv asupra nivelului de trai al populatiei”.
De asemenea, pe ordinea de zi a celor din CNIPMMR se regasesc si imprumuturile publice nesustenabile accesate in ultima perioada. Spre exemplu, in luna martie, Guvernul a accesat imprumuturi de aproape 3 miliarde de euro, un record in materie de imprumuturi pentru tara noastra. Din pacate, toti acesti bani nu se vor indrepta catre zona investitionala, ci catre respectarea promisiunilor electorale.
In continuare, mediul de afaceri din Romania mai atrage atentia cu privire si la alte sase probleme cu care se confrunta tara noastra la ora actuala. Printre acestea se numara lentoarea cu care sunt accesate fondurile europene, deprofesionalizarea administratiei publice si a exercitiului de guvernare, deficitele macro-economice, dialogul social sau securitatea economiei nationale.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea