Mediul de afaceri din Romania aprinde avariile: de ce nu cred antreprenorii in bugetul pe 2025 si de ce se tem ca vor aparea majorari de taxe si impozite
buget 2025
Luna februarie a inceput in forta in Guvern si Parlament, in privinta bugetului pe 2025. Executivul condus de Marcel Ciolacu a adoptat proiectul si l-a trimis Parlamentului pentru a fi dezbatut in procedura de urgenta. Desi cifrele care au plecat de pe masa guvernantilor promit venituri generoase la stat, cresteri economice si investitii la cel mai inalt nivel, mediul de afaceri e sceptic si spune despre proiect ca este optimist, intrebandu-se cum va reusi statul sa isi atinga obiectivele financiare si sa micsoreze deficitul, fara cresteri de taxe si impozite.
Astfel de indoieli au fost ridicate de Radu Burnete, directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia, care inglobeaza ca afaceri 26% din PIB si 2.500 de companii.
Reprezentantii guvernului ne-au spus ca nu vor mai exista cresteri de taxe anul acesta si vom reusi sa bifam cresterile de venituri doar cu pachetul de la finalul anului si ce taieri vor fi anul acesta. Pare greu de crezut ca vom reusi sa tinem fraiele anul acesta. Mai ales daca nu sunt seriosi cu eficientizarea cheltuielilor publice.
Ministrul Finantelor, despre bugetul pe 2025. E construit pe trei piloni: un stat mai suplu, servicii de calitate si cheltuieli reduse
"Echilibrul trebuie consolidat prin cresterea economica, primul pas a fost sa construim un buget pe trei piloni, un stat mai suplu cu servicii de calitate si cheltuieli mai mici, nu vrem sa franam brusc, treptat, vor fi reduse cheltuielile in toate institutiile publice si cheltuielile cu personalul din procentul PIB-ului au inceput sa scada, ajungem la 8,9% fata de 9,3% anul trecut, in conditiile in care am avut si majorari salariale in 2024", a spus ministrul Finantelor, Tanczos Barna.
"Dati-mi voie sa va spun pe scurt pe ce ne bazam cand spunem ca Romania este o tara in plina dezvoltare economica. Daca ne uitam la PIB si la recuperarea decalajelor, fata de celelalte state membrie ale UE, putem sa constatam din Eurostat, statisticile oficiale ale UE, ca Romania a lasat in urma, deja 7 state membre care au PIB pe capita mai mic decat cel din Romania si suntem foarte aproape de Estonia si suntem pe urcare.
Este un lucru foarte important pentru ca sunt in urma noastra, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria, tari cu economii splide. Putem afirma ca Romania se poate baza pe o crestere economica solida, pe o economie aflata in ascensiune, in dezvoltare”, a mai adaugat acesta, sambata, dupa sedinta de Guvern.
Sursa foto: gov.ro