Mediul de afaceri, bagat in panica de Covid: Peste 50 la suta dintre firme se tem ca vor pune lacatul pe usa
falimentinsolventaimmafacericompanii mici si mijlocii
Peste jumatate dintre companiile mici si mijlocii care impreuna ofera locuri de munca pentru doua treimi din lucratorii europeni se tem de faptul ca actuala pandemie de coronavirus va insemna sfarsitul business-ului si ca vor pune lacatul pe usa, arata un sondaj publicat joi de firma de consultanta McKinsey, citat de
Euractiv.com.
Cifrele prezentate in sondaj devin cu atat mai ingrijoratoare cu cat studiul a fost realizat in luna august, inainte ca Europa sa fie lovita de al doilea val de infectari.
Sondajul McKinsey a fost efectuat pe mai mult de 2.200 de companii din cinci tari - Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie. Conform sondajului, 55% dintre managerii de companii mici se asteptau sa isi inchida afacerile pana in septembrie anul viitor daca veniturile lor raman la nivelurile actuale.
Atentie: Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) sunt definite ca fiind cele cu 250 sau mai putini angajati.
La traiectoria actuala, una din 10 companii mici si mijlocii se asteapta sa dea faliment in urmatoarele sase luni, arata sondajul.
''Aceasta este o povara substantiala asupra sectorului financiar", a transmis Zdravko Mladenov, unul dintre autorii studiului, referindu-se la doar una dintre consecintele unei astfel de evolutii, care ar putea conduce de asemenea la cresterea somajului si la diminuarea nivelului general al investitiilor in economie.
IMM-urile, desi sunt companii mici si mijlocii, angajeaza numai in Europa peste 90 de milioane de oameni, dar dimensiunea redusa a acestora ii face vulnerabili la crize ale fluxului de numerar.
''In Spania, de exemplu, 83% din cele 85.000 de intreprinderi care s-au prabusit din februarie angajeaza mai putin de cinci lucratori'', transmite Euractiv.com.
Desi punctual a se pune lacatul pe usa unui IMM nu pare a avea un impact economic major, in fapt, companiile mici si mijlocii formeaza un lant de sustinere pentru economia nationala si globala, iar in momentul in care aceste companii se destabilizeaza sau dispar, dispare totodata si piatra de temelie a economiei si motorul economic al fiecarei tari in parte.
Oamenii politici trebuie sa ia masuri pentru a controla pandemia si, simultan, sa sprijine mediul de afaceri, subliniaza FMI intr-un raport recent: ''Factorii politici trebuie sa faca orice este nevoie pentru a tine pandemia sub control si consecintele sale economice si sa nu retraga prematur masurile de sprijin, pentru a evita greselile facute in perioada crizei financiare", conform FMI.