Situatia medicilor din Romania este una delicata, nu putini fiind cei care se plang de nivelul salariilor si de infrastructura de care dispune tara noastra. Astfel, numarul celor care isi doresc sa profeseze in strainatate nu este deloc unul mic. Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat in ultimii ani, cresterea salariilor determinand o crestere a calitatii serviciilor medicale si o reducere importanta a migratiei profesionistilor din acest domeniu.
Federatia “Solidaritatea Sanitara” a comandat recent un studiu pe aceasta tema. Studiul a fost comandat pornind de la o ipoteza cat se poate de simpla: “daca cresterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calitatii serviciilor medicale si asupra migratiei profesionistilor din sanatate atunci aceasta este directia de urmat pentru a creste gradul de satisfactie al pacientilor”.
Amintind cresterile salariale din anii 2017 - 2023, studiul a adus in prim plan cresterile semnificative ale calitatii serviciilor medicale ce au survenit in acest context. Potrivit studiului, cresterea calitatii serviciilor medicale este demonstrata atat de cresterea semnificativa a gradului de satisfactie a pacientilor, cat si de scaderea procentului pacientilor care indica faptul ca le-au fost solicitati bani sau atentii.
Cresterea salariilor angajatilor din sistemul sanitar este corelata cu scaderea numarului pacientilor care au indicat faptul ca le-au fost solicitati bani sau atentii cu 127%, acest indicator ajungand la nivelul de 1,8% (comparativ cu 4,1% inaintea de cresterea salariilor).
Acelasi studiu ne mai arata ca in perioada 2017 - 2023 este inregistrata o crestere cu aproximativ 37% a procentului pacientilor care se declara foarte multumiti de serviciile oferite de spitale. Totodata, in aceeasi perioada mai este raportata o scadere cu aproximativ 33% a pacientilor care se declara nemultumiti de serviciile medicale primite in spitale. Mai mult, numarul cazurilor in care pacientii declara ca ar indica unei persoane sa se trateze in acel spital a crescut in perioada cresterilor salariale cu circa 5%.
„O prima concluzie este evidenta: in sistemul public de sanatate cresterea salariilor determina o crestere a calitati serviciilor medicale. Cu alte cuvinte, este evident impactul pozitiv al cresterilor salariale. Acesta trebuie analizat in contextul existentei numeroaselor inechitati salariale, a perturbarilor induse de pandemiei si, mai ales, in contextul impactului negativ al inflatiei. Datele din studiu justifica o a doua concluzie: cresterile salariale anterioare au determinat o reducere semnificativa a migratiei profesionistilor din sanatate”, se arata in comunicatul emis de Federatia “Solidaritatea Sanitara”.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!