Media anuala a contrabandei cu tigarete este in crestere. In nord-est, piata neagra depaseste 40%
contrabanda tigaretecontrabanda tigaricontrabanda romaniacheap whites
Piata neagra a tigaretelor a crescut, in noiembrie 2018, la 15,4% din totalul consumului, cu 0,1%, mai mult fata de septembrie 2018. Media anuala a comertului ilegal cu tigarete in 2018 este de 16,3%, fata de 16% in 2017.
"Regiunea nord-est se afla, in luna noiembrie 2018, in crestere accelerata a contrabandei, cu 7,6% fata de septembrie, ajungand la 41,1%. Un reviriment negativ semnificativ, de 4,9%, se inregistreaza si in sud-vest, unde studiul precedent notase cea mai importanta scadere.
Pe de alta parte, in zona Bucuresti, se inregistreaza o scadere consistenta de aproape 6%, iar, in vest, cu 5,7%, pana la 20,4%.
Din punct de vedere al provenientei, cheap whites (tigarete no-name, produse legal sau ilegal si destinate pietei negre) continua sa fie principala sursa, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se afla in crestere (cu 5,6%, pana la 27,2%), iar Ucraina si Serbia raman relativ constante", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
"In conditiile in care contrabanda a crescut in ultimul an, ne surprinde decizia Guvernului Romaniei de a taxa suplimentar industria legala si consumatorii corecti prin introducerea celei mai mari cresteri a accizei la tigarete din 2010 incoace.
Riscam sa ajungem intr-o situatie de prohibitie dictata de pret, in care tot mai multi romani se vor indrepta catre piata neagra, unde produsele costa mai putin de jumatate.
Decizia de a creste valoarea accizelor peste nivelul cerut de reglementarile europene este cu atat mai neasteptata cu cat romanii platesc deja cele mai mari preturi pentru tigari din Uniunea Europeana, raportat la puterea de cumparare.
Putem doar spera ca aceasta decizie a Guvernului de a obtine rapid fonduri suplimentare sa fie dublata de masuri ferme impotriva contrabandei, in caz contrar, fiind periclitate nu doar industria si incasarile statului ci, indeosebi, comunitatile cele mai expuse traficului ilicit", a declarat Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice, British American Tobacco.
"Pentru ca politica fiscala se face impulsiv, fara analiza de impact si fara un plan coerent de combatere a efectelor negative, exista riscul real sa asistam la un reviriment spectaculos al contrabandei si la un impact semnificativ asupra inflatiei. In ultimii opt ani, cresterea accizelor a fost moderata: 2-3 euro, in aprilie.
Cresterea accizelor anuntata de ministrul Finantelor pentru 1 ianuarie este mai mare decat necesarul pentru ajustarea la cerintele Directivei Europene.
Practic, acciza se mareste intr-un interval de 12 luni cu 10 euro per total (in aprilie 2018 si in ianuarie 2019), ceea ce nu s-a mai intamplat din ianuarie 2010, cand contrabanda a explodat, ajungand la peste 36% si devenind cel mai important jucator de pe piata.
Statul a inregistrat atunci pierderi anualizate la buget de un miliard de euro, iar producatorii legali au fost impactati semnificativ. Si in cazul de fata, ceea ce se ia pe mere din cresterea brusca si nejustificat de mare a accizei, se va da pe pere prin pierderile cauzate de expansiunea contrabandei", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii nationale de combatere a comertului ilegal cu tigarete, pe modelul celei elaborate in 2011, precum si mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile.
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunii de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, locurile de acces pentru produsele cheap whites, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.