Masurile propuse de Comisia Europeana, ca sa taiem din deficit: restructurarea facilitatile fiscale pentru agricultura si constructii, dar si noi impozite
deficit bugetarcomisia europeana
Dupa discutiile purtate vineri de premierul Marcel Ciolacu si sefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, ministrul Finantelor Marcel Bolos ne prezinta masurile pe care ni le propune institutia, ca sa reusim sa scadem deficitul bugetar agresiv cu care ne confruntam.
Conform celor pe care le-a declarat oficialul guvernamental pentru
Ziarul Financiar, vorbim in primul rand despre urmatoarele masuri: impozit minim pentru marile corporatii, i restructurarea facilitatile fiscale pentru agricultura si constructii si impozitarea microintreprinderilor.
"Trebuie sa avem in vedere ca aceasta taxa pe cifra de afaceri (nr. red – impozitarea multinationalelor) are un rost cat de poate de evident: de a impune un impozit pe profitul minim al marilor corporatii care sunt cu pierderi fiscale inregistrate de-a lungul timpului, inexplicabile din punctul nostru de vedere, urmeaza sa lamurim cu ANAF care este cauza acestor pierderi de-a lungul timpului pentru ca sunt doua situatii: corporatii care au pierderi fiscale cronice sau care au cifra de afaceri mare, in schimb profitul net este unul foarte mic- este vorba despre companii cu cifra de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro sau chiar trecem de miliarde de euro. E un demers cat se poate de firesc in ceea ce priveste marile corporatii si un subiect intens dezbatut in spatiul public”, a declarat Marcel Bolos.
La randul sau, premierul Ciolacu spune ca europenii sunt "flexibili" privind deficitul nostru bugetar, in sensul in care ar putea fi dispusi sa ne accepte un deficit mai mare de tinta de 4,4% asumata prin PNRR, tinta pe care insusi presedintele Klaus Iohannis nu crede ca o putem atinge, dar nici nu crede ca vom ajunge in situatia de a pierde fondurile europene drept sanctiune.
"Am avut o discutie, cunosc abordarile promovate de coalitie si de guvern, este intre timp destul de clar ca nu va fi atinsa tinta de deficit de 4,4% din PIB si va fi depasita.
Cu cat va fi depasita, asta va trebuie sa ne explice Guvernul si de aceea se poarta si aceste negocieri.
Parerea mea este ca o usoara depasire a acestei tinte nu este problematica dar pe de alta parte trebuie sa vina mana in mana cu masuri care cresc gradul de colectare si care ne duc intr-o zona in care la anul si in anii care urmeaza nu mai avem aceasta problema", a declarat seful statului.
Pe aceeasi tema:
Foto: manager.ro