Marii consumatori de gaz avertizeaza Guvernul ca isi inchid portile din cauza preturilor
gazcompaniiconsumatoriguvernpret
Seful combinatului Azomures din Targu Mures, Mihai Anitei, a declarat ca Executivul trebuie sa discute cu Comisia Europeana despre subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz. Acesta a precizat ca altfel consumatorii nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori, potrivit Agerpres.
In sedinta Comisiei de dialog social convocata la Prefectura Mures de catre sindicalistii din Azomures, directorul combinatului, Mihai Anitei, a declarat ca unitatea se confrunta cu o situatie "dramatica".
Anitei a declarat ca nu exista un pret de referinta pentru o piata libera, iar reprezentantii industriilor care folosesc gazul metan ca materie prima stau in fata producatorului si nu pot negocia.
"Daca Guvernul nu clarifica situatia, noi in doua saptamani trebuie sa inchidem combinatul si sa anulam investitiile, ca nu mai suntem sustenabili", a spus Anitei.
Potrivit sefului combinatului Azomures, in baza unui memorandum dintre Romania, FMI si Banca Mondiala, care prevede liberalizarea progresiva a pretului la gaz pentru industrie pana la sfarsitul lui 2014, din 1 ianuarie anul trecut, moment cand s-a aplicat aceasta reglementare, pretul la care Azomures a achizitionat gazul a crescut cu 47 la suta, iar din luna aprilie creste cu inca 25 %.
Mihai Anitei a mentionat ca piata gazului nu este libera, deoarece acest combinat nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz si Petrom, respectiv gazul de import rusesc.
"Daca noi vom disparea de pe piata, fiti siguri ca pretul ingrasamintelor va creste", a spus Anitei.
Seful de la Azomures le-a propus reprezentantilor Guvernului, o schema de subventionare indirecta, prin acordarea de facilitati fiscale marilor consumatori industriali de gaz metan, precum Azomures.
Potrivit Agerpres, Guvernul trebuie sa tina cont de aceasta varianta si sa obtina acordul Comisiei Europene in acest sens, "daca vrea sa mai aiba industrie".
"In toata Europa se aplica o subventionare indirecta asupra marilor consumatori de gaz. Pentru asta e nevoie de demersuri pe langa CE, pe care Guvernul trebuie sa le inceapa, daca vrea sa mai aiba industrie in urmatorii ani", a afirmat Anitei.
Sindicalistii de la Azomures au anuntat ca noul pret impus la gaz de producatori va determina inchiderea productiei si trimiterea in somaj tehnic a aproape 3.500 de salariati.
Dintre acestia, circa 2.000 sunt angajati ai combinatului si 1.500 ai firmelor catre care s-au externalizat activitati.
Potrivit sursei citate, Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitarii obtinute de companii in urma liberalizarii pretului la gaze, iar noua formula de calcul este aplicata de la 1 aprilie.