Marii CEO ai celor mai bogate companii din SUA se opun tarifelor vamale impuse: Aceasta este recesiunea Trump
razboi comercialstatele unitedonald trumptarife vamaletaxe vamale
Marii directori ai companiilor de peste Ocean trag la unison un semnal de alarma in aceste zile, avertizand ca noile taxe vamale risca sa declanseze o recesiune economica. „Aceasta este recesiunea Trump”, este concluzia dura trasa de unii dintre cei mai influenti CEO din Statele Unite, in urma anuntului privind noile tarife vamale impuse de liderul de la Casa Alba.
Intr-un sondaj recent realizat de CNBC in randul liderilor marilor companii americane, 69% dintre acestia se asteapta la o recesiune, iar peste o treime prevad concedieri in perioada imediat urmatoare. Spre deosebire de alte crize recente, precum pandemia de coronavirus sau conflictele internationale, aceasta situatie economica este, spun ei, rezultatul direct al unei decizii politice interne.
Tarifele vamale vin la pachet cu efecte in lant
Impactul imediat al
tarifelor impuse de administratia Trump este cresterea costurilor de productie, care va duce inevitabil la scumpirea bunurilor si serviciilor. Potrivit sondajului CNBC, aproape toti directorii companiilor care vand produse direct catre consumatori se pregatesc sa majoreze preturile cu pana la 20%.
Asta inseamna o revenire a inflatiei, exact in momentul in care economia americana incerca sa-si revina. „Aceasta este recesiunea Trump”, spun acum tot mai multe voci din zona de business, pentru ca tarifele afecteaza piese si componente indisponibile pe piata interna – adica masura loveste in industrii care nu au la dispozitie niciun fel de optiuni alternative.
Sefii companiilor vorbesc deschis, sub protectia anonimatului, despre incertitudinea totala a mediului de afaceri, frustrarea generata de masurile ilogice si teama de reactii internationale dure. Multi se asteapta la boicoturi ale produselor americane si la masuri de retorsiune din partea altor state.
„Exista un val real de ostilitate fata de brandurile americane”, a declarat un CEO a carui companie are aproape jumatate din vanzari in afara SUA. In opinia sa, acest climat ostil va duce la pierderi de locuri de munca si la stagnare economica – o combinatie periculoasa care alimenteaza stagflatia.
Care sunt scenariile pe care lucreaza companiile din mediul privat
Pe fondul incertitudinii actuale, pietele financiare reactioneaza deja negativ. Companiile din toate sectoarele isi reevalueaza planurile strategice, in special in ceea ce priveste lanturile de aprovizionare si preturile finale. Un CEO intervievat de CNBC a spus ca, in lipsa unor decizii coerente din partea guvernului, firmele sunt nevoite sa „controleze ce pot controla”, adica doar factorii interni. Insa ceea ce nu pot controla – politica tarifara, reactia consumatorilor sau relatiile comerciale globale – risca sa saboteze tot efortul de redresare economica.
Desi tarifele vamale sunt asociate de obicei cu bunurile fizice, unii lideri din industrie atrag atentia asupra faptului ca efectele se pot extinde rapid si in zona serviciilor – motorul principal al economiei americane in ultimul deceniu. Sectoare precum software-ul, retelele sociale si cloud computing-ul ar putea deveni tinta unor masuri similare din partea altor state, interesate sa-si protejeze propriile piete. Intr-o economie globalizata, barierele comerciale nu raman niciodata unilaterale.