Incepand cu anul 2025, Romania va trece printr-o mare reforma fiscala, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Acesta a subliniat, in cadrul consultarilor cu reprezentantii Confederatiei Patronale Concordia, ca nicio decizie privind reforma fiscala nu va fi luata fara consultarea mediului de afaceri.
Firmele trebuie sa se astepte la o reducere graduala a deficitului bugetar, fara majorarea taxelor, si la continuarea investitiilor, sustinerea productiei romanesti si digitalizarea ANAF. Premierul a accentuat importanta unui orizont de timp suficient pentru implementarea noilor masuri, astfel incat antreprenorii sa aiba predictibilitatea necesara.
„Nu vom lua nicio decizie cu privire la reforma fiscala fara consultarea mediului de afaceri si fara a oferi antreprenorilor un orizont de timp suficient pana la punerea in aplicare a unor noi masuri”, le-a transmis seful social-democratilor reprezentantilor Confederatiei Patronale Concordia.
Guvernul va continua dialogul cu mediul de afaceri si va lucra la implementarea unor initiative importante precum E-Factura, E-TVA si E-Transport, cu scopul de a eficientiza si moderniza sistemul fiscal din Romania. Reforma fiscala urmareste nu doar imbunatatirea incasarilor bugetare, ci si o reforma a cheltuielilor publice, pentru a sprijini cresterea economica sustenabila a tarii.
„Am solicitat acest nou acord Comisiei Europene pentru ca Romania sa nu intre intr-o scara abrupta a deficitului. Este nevoie sa continuam investitiile, sa sustinem zona industriala si productia romaneasca. Nu luam in calcul majorarea taxelor. Mergem mai departe cu digitalizarea ANAF, cresterea incasarilor bugetare si reforma cheltuielilor publice”, a mai precizat premierul.
De cealalta parte, reprezentantii mediului de afaceri au sustinut ca au nevoie in primul si primul rand de o mai mare predictibilitate fiscala din partea celor aflati la guvernare. Predictibilitatea fiscala le permite companiilor sa planifice pe termen lung si sa ia decizii informate privind investitiile si nu numai.
Atunci cand reglementarile fiscale sunt stabile si previzibile, firmele pot aloca resursele mai eficient, reducand riscul de pierderi financiare neasteptate. Lipsa predictibilitatii poate descuraja investitiile, generand incertitudine si afectand negativ cresterea economica. Astfel, un mediu fiscal stabil contribuie la dezvoltarea economica sanatoasa si atrage investitori interni si internationali.
Citeste si: Firmele romanesti stau cu frica in san: ne temem ca dupa alegeri ne vor lovi sub centura cu taxe mai mari
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona