Incepand cu anul 2025, Romania va trece printr-o mare reforma fiscala, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Acesta a subliniat, in cadrul consultarilor cu reprezentantii Confederatiei Patronale Concordia, ca nicio decizie privind reforma fiscala nu va fi luata fara consultarea mediului de afaceri.
Firmele trebuie sa se astepte la o reducere graduala a deficitului bugetar, fara majorarea taxelor, si la continuarea investitiilor, sustinerea productiei romanesti si digitalizarea ANAF. Premierul a accentuat importanta unui orizont de timp suficient pentru implementarea noilor masuri, astfel incat antreprenorii sa aiba predictibilitatea necesara.
„Nu vom lua nicio decizie cu privire la reforma fiscala fara consultarea mediului de afaceri si fara a oferi antreprenorilor un orizont de timp suficient pana la punerea in aplicare a unor noi masuri”, le-a transmis seful social-democratilor reprezentantilor Confederatiei Patronale Concordia.
Guvernul va continua dialogul cu mediul de afaceri si va lucra la implementarea unor initiative importante precum E-Factura, E-TVA si E-Transport, cu scopul de a eficientiza si moderniza sistemul fiscal din Romania. Reforma fiscala urmareste nu doar imbunatatirea incasarilor bugetare, ci si o reforma a cheltuielilor publice, pentru a sprijini cresterea economica sustenabila a tarii.
„Am solicitat acest nou acord Comisiei Europene pentru ca Romania sa nu intre intr-o scara abrupta a deficitului. Este nevoie sa continuam investitiile, sa sustinem zona industriala si productia romaneasca. Nu luam in calcul majorarea taxelor. Mergem mai departe cu digitalizarea ANAF, cresterea incasarilor bugetare si reforma cheltuielilor publice”, a mai precizat premierul.
De cealalta parte, reprezentantii mediului de afaceri au sustinut ca au nevoie in primul si primul rand de o mai mare predictibilitate fiscala din partea celor aflati la guvernare. Predictibilitatea fiscala le permite companiilor sa planifice pe termen lung si sa ia decizii informate privind investitiile si nu numai.
Atunci cand reglementarile fiscale sunt stabile si previzibile, firmele pot aloca resursele mai eficient, reducand riscul de pierderi financiare neasteptate. Lipsa predictibilitatii poate descuraja investitiile, generand incertitudine si afectand negativ cresterea economica. Astfel, un mediu fiscal stabil contribuie la dezvoltarea economica sanatoasa si atrage investitori interni si internationali.
Citeste si: Firmele romanesti stau cu frica in san: ne temem ca dupa alegeri ne vor lovi sub centura cu taxe mai mari
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si