Majoritatea IMM nu sustin taxa pe lacomie si anticipeaza scumpirea produselor si concedieri
tesul immsondaj immtaxa lacomiesondaj cnipmmr
In perioada 10-17.01.2019, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat, sub forma unui sondaj on-line, Testul IMM privind suprataxarea bancilor, companiilor din energie si telecomunicatii, cresterea salariului minim si limitarea activitatilor zilierilor.
Potrivit sondajului, 61,3% dintre respondenti nu sustin suprataxarea bancilor, iar 38,7% o sustin.
Citeste si:
Angajatii CFR vor salarii cu 50% mai mari si ameninta cu proteste
Intrebati ce efecte vor fi generate de suprataxarea bancilor, 69,3% din respondenti au raspuns ca bancile vor transfera costurile catre clienti; 64% ca accesul la creditul bancar va deveni mai dificil si costisitor si pentru populatie, si pentru companii (in special pentru microintreprinderi) si pentru statul roman (care risca costuri suplimentare cu serviciul datoriei); 56% au mentionat scaderea creditelor nou acordate, diminuand investitiile, consumul si cresterea economica; 46,7% au evidentiat cresterea incasarilor la bugetul de stat.
De asemenea, 70,3% dintre respondenti nu sustin suprataxarea companiilor din energie, in timp ce 29,7% sun de acord cu aceasta masura.
Intrebati despre efectele care vor fi generate de suprataxarea companiilor din energie, 78,70% din respondenti au raspuns ca se vor transfera costurile catre clienti; 54% au mentionat reducerea investitiilor si diminuarea unor activitati economice, 48% au evidentiat cresterea incasarilor la bugetul de stat.
Nici suprataxarea companiilor din telecomunicatii nu este pe placul a 66,2% dintre respondenti, dar 33,8% sustin masura.
75% din respondenti au spus ca aceste companii vor transfera costurile catre clienti, 50% au evidentiat cresterea incasarilor la bugetul de stat, 47,20% au mentionat reducerea investitiilor si diminuarea unor activitati economice.
La intrebarea “Pentru stabilirea de noi obligatii fiscale ce masuri considerati ca sunt strict necesare?”, majoritatea covarsitoare a respondentilor au solicitat aplicarea principiilor reglementarii inteligente: 81,30% au raspuns asigurarea stabilitatii si predictibilitatii legislatiei fiscale; 78,70% au evidentiat necesitatea fundamentarii riguroase si realizarea unui studiu de impact; 68% au mentionat dezbateri publice cu toate partile interesate; 66,70% au solicitat modificarea/completarea Codului fiscal doar prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei; 58,7% au solicitat asigurarea din timp a informarii contribuabililor; 56% consultarea confederatiilor patronale si 53,30% Testul IMM.
Intrebati cati salariati din firma lor sunt incadrati cu salariul minim brut pe economie, 68,1% au raspuns ca intre 1-5 salariati, 23,2% au raspuns ca peste 10 salariati si 8,7% ca au intre 6 si 10 salariati.
De asemenea, 74,30% dintre respondenti si-au exprimat dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferentiat pe diferite criterii si 48% anticipeaza ca vor avea dificultati din cauza cresterii salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2019.
Citeste si:
Garantii de 1 miliard de lei pentru programul guvernamental "Investeste in tine"
Printre dificultati, au fost enumerate scumpirea produselor si serviciilor (61,40%), scaderea profitului (47,10%), concedierea unor salariati (42,90%), scaderea competitivitatii (27,40%) si pierderea unor contracte/piete (21,40%).