Majoritatea covarsitoare a romanilor considera ca femeile si barbatii au drepturi egale
drepturi egaledrepturi femeiprejudecati de gendiscriminare femeistereotipuri femei
Un sondaj de opinie realizat pentru masurarea perceptiei asupra Obiectivului de Dezvoltare Durabila ODD5 - Egalitate de gen, propus in Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 arata ca 86% dintre cetatenii Romaniei considera ca femeile si barbatii au drepturi egale.
Potrivit sonsajului, 73% dintre respondenti considera ca genul nu conteaza in relatiile de munca. Doar 7% ar prefera colegi barbati, in timp ce 10% ar prefera colegi femei. Distributia raspunsurilor releva ca egalitatea de gen este asumata, cel putin ca principiu.
Rezultate interesante au reiesit si din intrebari care au vizat importanta egalitatii de gen pentru economie, democratie si pe plan personal.
Astfel, 89% dintre cetateni considera ca acest principiu este important pentru economie, 90% ca este important pentru democratie, in vreme ce 91% vad insemnatatea egalitatii de gen pentru ei, personal.
Rezultatele barometrului au indicat o atitudine consistenta impotriva ideii ca o femeie trebuie sa renunte la cariera pentru cresterea copilului. 69% dintre respondenti sunt impotriva stereotipului ca un barbat trebuie sa puna cariera mai presus decat a sotiei si, in mod covarsitor, 92%, considera ca este firesc ca o femeie sa aiba propria sursa de venit.
Pozitii conservatoare legate de rolurile fiecarui gen
Respondentii au respins categoric toate formele de violenta impotriva femeilor, fiind constienti ca riscul ca o femeie sa fie agresata este cea mai frecventa manifestare a inegalitatii dintre barbati si femei si apreciaza ca, in ultimii zece ani, problema egalitatii de gen s-a ameliorat, avand, insa, asteptari mult mai mari pentru urmatorii zece ani.
Pe de alta parte, respondentii adopta pozitii mai degraba conservatoare cand vine vorba despre rolurile de gen.
Astfel, 79% sunt de acord cu ideea ca "femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa ia decizii pe baza emotiilor", fata de 16% impotriva; 76% dintre respondenti sunt de acord cu ideea ca "cel mai important rol pentru un barbat este sa castige bani", fata de 22% impotriva.
Totodata, 83% dintre cei chestionati sunt de acord ca cel mai important rol pentru o femeie este sa aiba grija de casa si familie, fata de numai 15% impotriva.
Barometrul de opinie a fost realizat in cadrul proiectului SIPOCA 613 "Romania durabila" - Dezvoltarea cadrului strategic si institutional pentru implementarea strategiei nationale pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030, implementat de catre Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei.
Foto: pexels.com