Majorarea dobanzilor, o sabie cu doua taisuri. Pierdem cu totii, dar cine castiga?
majorare dobanzicredite bancare
De cand Europa a intrat sub cascada de scumpiri generata de inflatia scapata de sub control, bancile centrale s-au concentrat pe majorarea dobanzilor si inasprirea politicilor monetare. Imediat, bancile comerciale au preluat unda de soc si au crescut dobanzile pentru creditele in derulare si au facut sa fie mai inaccesibile noile finantari. Inflatia pare sa dea in spate, si e singura perspectiva din care avem un castig, dar in rest lupta cu scumpirile ne va costa enorm.
Cele mai recente previziuni economice arata ca zona euro se indreapta catre recesiune, fiind impinsa de la spate fix de politicile monetare severe adoptate in ultimul an de bancile centrale.
Inclusiv Banca Nationala a Romaniei a crescut dobana de referinta pe politica monetara la un nivel istoric, de 7% pe an, tot din cauza ca avem o inflatie agresiva si greu de controlat.
Dobanzile in Romania, la fel ca-n restul Europei sunt mai pipetare, iar
bancile mai retinute in a oferi noi finantari, scazandu-le semnificativ tolerenata la risc.
Aceasta lupta cu inflatia, care nu poate fi ocolita, risca sa ne arunce in prapastia unei crize economice. Zona euro e vizata de acest avertisment, dar si Romania, tinand cont ca economiile ne sunt strans legate.
Expertii vad deja cum, pe fondul dobanzilor agresive, zona euro e la un pas de recesiune.
"O recesiune devine din ce in ce mai clara in zona euro. Spre deosebire de semestrul de iarna din 2022/23, slabiciunea economica nu este concentrata in Germania, care a suferit in mod deosebit din cauza preturilor ridicate la energie.
Cresterea intre timp a dobanzii cheie a BCE cu 450 de puncte de baza incetineste economia in toate tarile euro”, a declarat Christoph Weil de la Commerzbank.
Din pacate, dobanzile nu vor scadea prea curand
Referindu-ne strict la situatia Romaniei, BNR are unele rezerve legate de evolutia inflatiei. Persista inca multe pericole asupra ei si e putin probabil sa avem in acest final de an sau in prima parte a lui 2024 o scadere a dobanzii pe politica monetara.
"Actuala perspectiva a inflatiei este marcata de incertitudini crescute, avand ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporara a adaosului comercial la produse alimentare de baza, dar mai cu seama masurile fiscale ce se prefigureaza a fi implementate in vederea maririi veniturilor bugetare.
Incertitudinile si riscurile majore decurg insa din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, date fiind caracteristicile executiei bugetare din primele sase luni ale anului si majorarile salariale recente din sectorul public, dar si pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat in scopul continuarii consolidarii bugetare, a carui configuratie finala este deocamdata necunoscuta.
In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, iar absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificat de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international. Relevante continua sa fie deciziile de politica monetara ale Fed si BCE, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune", transmite BNR.
Foto: freepik.com