Mai multi bani pentru romanii care primesc salariul minim, de la 1 ianuarie 2022. Anuntul de ultima ora al ministrului Muncii
salariul minimcreste salariul minimraluca turcan
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, vine cu vesti exceptional de bune pentru romanii incadrati pe piata muncii cu salariul minim pe economie. De la inceputul anului viitor, acesta ar putea fi majorat semnificativ, a anuntat oficialul guvernamental.
Potrivit ministrului Muncii, salariul minim pe economie se afla pe agenda prioritara a Guvernului, iar de la 1 ianuarie 2022 am putea asista la o majorare "semnificativa" a salariului minim pe economie.
Ministrul sustine ca e nevoie de o astfel de majorare, pentru ca angajatii sa faca fata preturilor crescute.
"Salariul minim este o prioritate zero pentru Guvern si un mare pas inainte comparativ cu modul in care s-au comportat alte guverne pana acum. De obicei, majorarea salariului minim intra in vigoare la inceputul anului viitor. De la 1 ianuarie, in mod normal, trebuie sa avem o majorare a salariului minim.
Eu ma gandesc la o majorare semnificativa a salariului minim intrucat cresterile de preturi sunt mult peste ce s-a intamplat in Romania in ultima perioada", a declarat Raluca Turcan, intr-o conferinta de presa organizata joi, la Oradea.
"Romanii nostri aleg sa plece in strainatate din cauza salariului"
Ministrul Muncii sustine ca nivelul mic al salariilor din Romania ii determina pe multi romani sa plece din tara, in cautarea unui trai mai bun, iar acest lucru trebuie sa inceteze.
Premisele majorarii salariilor sunt cat se poate de bune, toti factorii implicati fiind de acord cu aceasta masura, a punctat ministrul.
"Sunt probabil cel mai pro ministru pentru cresterea salariului minim in Romania. Romanii nostri aleg sa plece in strainatate din cauza salariului si datorita serviciilor de care beneficiaza in alte tari. Nu mai putem accepta si duce cu totii, ca societate, acest nivel al salariului minim.
Pentru prima data, intr-un guvern, intr-un mandat de opt luni, la aceeasi masa, patronate, sindicate, institutii ale statului, am reusit sa agream ca salariul minim trebuie sa creasca, ca aceasta crestere trebuie sa fie facuta predictibil si cat mai repede astfel incat mediul economic sa poata sa-si pregateasca activitatea pe anul urmator si, de asemenea, sa nu fie facuta subiectiv, la presiunea diferitilor factori, ci ancorata in niste indicatori economici astfel incat si in anii urmatori sa putem evalua cum va evolua salariu minim", a spus ministrul Muncii.
Citeste si: Ce parere au antreprenorii romani despre majorarea salariului minim
Saptamana trecuta, si premierul Florin Citu a vorbit despre majorarea salariului minim pe economie. La fel ca ministrul Muncii, si primul ministru e de parere ca salariul minim "trebuie sa creasca".
”Salariul minim pe economie trebuie sa creasca! Este concluzia sedintei de astazi pe care am avut-o cu reprezentantii Consiliului Tripartit. Reprezentantii sindicatelor si patronatelor sustin aceasta masura si, prin urmare, am decis ca pana la finalul lunii octombrie sa avem o formula clara pentru calcularea salariului minim. Avem nevoie de o formula predictibila si transparenta, astfel incat oamenii sa stie exact cu cat creste salariul minim in fiecare an", a declarat, marti, premierul Citu, dupa reuniunea Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social.
Sindicalistii sustin masura, dar cer politici fiscale prietenoase cu mediul de afaceri
Conform propunerii sindicalistilor, salariul brut ar trebui majorat cu 10%. Acest lucru s-ar refleca intr-un castig net suplimentar de 143 de lei pentru angajatii romani incadrati pe piata muncii cu venitul minim pe economie.
”CNS Cartel ALFA sustine cresterea salariului minim garantat in plata pentru anul 2022 la valoarea bruta de 2.550 de lei, reprezentand o crestere neta de 143 lei. In acelasi timp, nu trebuie sa pierdem din vedere ca salariul minim trebuie sa ramana un nivel de remuneratie de baza, corespondent posturilor care nu presupun calificari, pregatire si experienta profesionala.
Inainte de adoptarea Legii Dialogului Social, cca. 8% din salarii erau incadrate la minim, in timp ce in prezent procentul a ajuns la peste 30% din salariile inregistrate in Revisal”, au transmis sindicalistii inainte de reuniunea Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social.
Insa, pentru ca salariul minim sa fie majorat in conditii sustenabile, este nevoie de o politica fiscala prietenoasa cu mediul de afaceri
”Eforturile sectorului economic trebuie sprijinite in acest caz si de o politica fiscala adecvata pentru salariul minim. Ca urmare, propunem ca deducerea personala de baza sa se dubleze – de la 350 la 700 lei, pentru salariile aflate sub si la nivelul salariului minim, urmand ca intreaga grila de deduceri pentru celelalte transe de venit sa se ajusteze in mod corespunzator. O astfel de masura ar permite cresterea salariului minim net in 2.022 la 1.530 lei”, au transmis sindicalistii.
Citeste si: 2.300 de lei net - noul salariu minim in Romania? Care sunt sansele sa ajungem aici si cand s-ar putea intampla