Mai depunem sau nu declaratia pe proprie raspundere la furnizor? A fost eliminata, dar sunt 3 categorii de romani ce TREBUIE sa faca procedura in continuare
declaratie pe propria raspunderedeclaratie furnizori
In sedinta de miercuri a coalitiei de guvernare, liderii celor trei partide aflate la guvernare au decis sa elimine declaratia pe proprie raspundere pe care ar fi trebuit sa o depuna romanii cu mai multe locuri de consum.
Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
Astfel, Guvernul a eliminat obligatia clientilor casnici care au locuri de consum la domiciliu si la resedinta de a depune declaratii privind locul de consum la care beneficiaza de pret plafonat.
”Prin aceasta ordonanta, beneficiarii acestei masuri de compensare a pretului plafonat la 0,68 lei pe kw/h sunt toti cei care detin mai multe unitati locative. Din acest punct de vedere, pentru a evita o supraaglomerare si un efort la sfarsitul anului, toti consumatorii casnici care detin mai multe unitati locative vor beneficia de aceasta compensare, fara necesitatea de a depune o declaratie in acest sens”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Energiei Dan Dragan, la finalul sedintei de guvern de miercuri.
Atentie! Declaratia trebuie depusa in continuare, de anumite categorii de consumatori
Conform celor stipulate in OUG guvernamentala, vor depune declaratii familiile cu minimum trei copii, familiile monoparentale si cei care folosesc aparate medicale, pentru a beneficia de tariful cel mai mic la energie, respectiv de 0,68 de lei/kWh.
Noile preturi pentru energia electrica, in regim casnic, valabile de la 1 ianuarie 2023
Amintim ca, de la 1 ianuarie 2023, aproximativ 5 milioane de romani consumatori de energie electrica vor plati un pret plafonat la 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Vor beneficia de acest pret consumatorii care al caror consum lunar este cuprins intre 0 si 100 kWh inclusiv, dar si cei care utilizeaza dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuarii tratamentelor, in baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere; pretul final facturat plafonat se aplica de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele mentionate. Totodata, pe aceasta lista sunt si consumatorii care au in intretinere cel putin 3 copii cu varsta de pana in 18 ani, respectiv 26 de ani in cazul in care urmeaza o forma de invatamant, in baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere; pretul final facturat plafonat se aplica de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele mentionate. In cele din urma, aici avem ca beneficiari si familiile monoparentale, care au in intretinere cel putin un copil cu varsta de pana la 18 ani, respectiv 26 de ani in cazul in care urmeaza o forma de invatamant, in baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere; pretul final facturat plafonat se aplica de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au depus.
Pretul plafonat de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus va fi platit de alti aproximativ 2,8 milioane de consumatori casnici de energie din tara noastra, tot dupa 1 ianuarie 2023. Plafonul este valabil in cazul unui consum cuprins intre 100,01 si 255 kWh.
De precizat ca, potrivit noilor reguli ce intra in vigoare din prima luna a anului viitor, consumul de energie electrica cuprins intre 255 si 300 kWh/luna se factureaza la pretul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.
In cazul in care un consumator depaseste pragul de consum de 300 kWh/luna, atunci furnizorul ii va factura un pret de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus!
Foto: manager.ro