MAE sustine ca a contestat la timp corectiile financiare impuse de UE
corectii ueamenzi ue romaniacontestatie maesanctiuni comisia europeana
Ministerul Afacerilor Extrene a facut precizari cu privire la informatiile vehiculate in presa, referitoare la cauza T-530/18, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene,
Potrivit MAE, sub aspect juridic, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene considera ca cererea introductiva a respectat normele de drept procesual ale UE, in contextul in care Decizia 2018/873 a fost notificata Romaniei la data de 14.06.2018 si publicata in JOUE la data de 15.06.2018, iar textul notificat era incomplet, aspect recunoscut chiar de Tribunalul UE la punctele 50, 53 si 55 din Ordonanta de respingere din data de 30 aprilie 2019.
In acest sens MAE apreciaza ca, odata cu publicarea, a fost exclusa teza din Tratat referitoare la notificarea actului, astfel incat termenul de 2 luni pentru introducerea actiunii in anulare, care face obiectul cauzei T-530/18, a inceput sa curga de la data publicarii Deciziei 2018/873 in JOUE (15.06.2018), la care se adauga cele 14 zile prevazute de articolul 59 din Regulamentul de procedura al Tribunalului.
Conform MAE, termenului astfel calculat i se adauga 10 zile - termen invariabil pentru considerente de distanta, prevazut de articolul 60 din acelasi Regulament.
In concluzie, din analiza efectuata la nivelul Agentului Guvernamental pentru CJUE rezulta ca actiunea in anulare formulata de Romania la data de 07.09.2018 a fost introdusa cu respectarea termenelor. Acest aspect urmeaza a fi supus atentiei CJUE prin recursul ce va fi formulat in cauza.
Potrivit art. 56 din statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, deciziile Tribunalului sunt susceptibile de recurs la CJUE, termenul pentru exercitarea caii de atac fiind de doua luni de la notificarea lor, iar autoritatile romane urmeaza sa uziteze de acest drept, dat fiind faptul ca, in cauza, Tribunalul UE nici nu a organizat o dezbatere orala a cauzei.
Comisia Europeana a decis pe 13 iunie 2018 sa aplice niste corectii financiare Romaniei, din cauza unor nereguli legate de fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Romania a introdus o actiune de anulare a deciziei CE de aplicare a unei corectii financiare de aproximativ 80 de milioane de euro aplicata tarii noastre.