MADR sustine ca alertele referitoare la scumpirea carnii de pasare si a celei de porc nu sunt justificate de situatia din piata
scumpire carne puiscumpire carne porcscumpiri romaniapreturi romania
Referitor la aparitia in spatiul public a unor informatii cu privire la scumpirea carnii de porc si a celei de pasare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurarle (MADR) a facut mai multe precizari.
Referitor la pretul carnii de pasare si al oualor, MADR a explicat ca, in conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, pretul carnii de pasare la poarta fermei a fost relativ constant pe toata perioada anului 2018 pana in prezent, nefiind estimate cresteri nici pentru perioada urmatoare.
Citeste si:
Fostul premier Mihai Tudose anunta ca Pro Romania doreste sa formeze un guvern de uniune nationala care sa rastoarne coalitia PSD - ALDE
Potrivit MADR, desi suntem in perioada sarbatorilor pascale, pretul oualor la poarta fermei a scazut cu 15%, ceea ce demonstreaza ca, la producatori, nu s-au inregistrat cresteri de preturi.
MADR sustine ca, in comparatie cu preturile medii existente la nivelul UE, se poate constata ca acestea sunt mai mici cu 22%, in cazul carnii de pasare. De asemenea, pretul la poarta fermei la ouale de consum este mai mic cu 24% fata de media europeana.
Referitor la pretul carnii de porc, ministerul MADR a precizat ca acesta a fost influentate, la nivel mondial, de situatia din China, principalul producator mondial, cu o productie de anuala de 400 de milioane de capete, tara afectata puternic de virusul pestei porcine africane.
Drept urmare, la nivel european, pretul la poarta fermei a avut o crestere de aproximativ 17%, in perioada ianuarie-aprilie 2019, in timp ce, in Romania, in acelasi interval de timp, cresterea a fost de numai 8%.
Conform MADR, in tara noastra, pretul carnii de porc la poarta fermei, in aprilie 2019, nu difera semnificativ de cel din 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018.
Conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Carne de porc din Romania se remarca faptul ca, dupa o perioada de scadere accentuata a pretului la carnea de porc, se inregistreaza o revenire a acestuia, aflat si in acest moment sub cel european.
Datele MADR arata ca, in aceasta luna, pretul mediu al carnii de porc in viu era de 5,32 lei/kg, fata de 3,98 lei, in februarie, si de 4,63 kg, in martie.
Citeste si:
Vacanta in Maldive. Tot ce trebuie sa stii pentru un sejur perfect: acte necesare, buget, obiective turistice
De asemenea, pretul mediu european al unui kilogram de carcasa de porc era de 1,63 euro, in aprilie (1,46 euro, in Romania); 1,46 euro, in martie (1,27 euro, in Romania), si 1,38 euro, in februarie (1,08 euro, in Romania).
Foto: pexels.com