Luxul de a avea soba sau centrale pe lemne: ne costa mai mult decat pe nemti
scumpire lemnpreturi lemnscumpire cherestea
Una dintre cele mai afectate industrii din Romania de cresterea preturilor materiilor prime este cea a lemnului. Voci din domeniu sustin ca este vorba despre o criza cauzata de masuri legislative care au generat blocaje si restrangerea resursei de masa lemnoasa disponibila, cu impact direct asupra preturilor, de la cherestea la peleti si de la lemn de foc la mobila.
Catalin Tobescu, presedintele Asociatiei Industriei Lemnului - Prolemn, da vina pe Sistemul informatic integrat de urmarire a materialului lemnos,
SUMAL 2.0.
Potrivit lui Tobescu, SUMAL 2.0 a blocat, in primavara anului trecut, intr-o anumita masura, marcarile la persoane fizice.
"SUMAL, de cand a fost facut, nu a respectat Codul Silvic, care spune ca trebuie sa fie norme pentru circulatia materialelor lemnoase si pentru consumul micului proprietar.
Nu se poate ca, pentru o farama de lemne, omul sa mearga de patru ori in teren, ca sa ia legal trei metri cubi de lemne de pe proprietatea lui si sa-i duca acasa. De asemenea, au facut infractiuni din orice taiere de arbore si, in aceste conditii, de pe 800.000 de hectare de paduri, faramitate, detinute de mici proprietari, si 500.000 de hectare de pasuni si fanete nu se mai recolteaza aproape nimic, desi de aici intrau undeva la 3-4 milioane de metri cubi.
Si, atunci, din toamna anului trecut, s-a creat un deficit de resursa si oamenii au trebuit sa plateasca mai mult pentru lemne, chiar 5-7 milioane de lei/mc, in sudul tarii, iar, la retaileri, a ajuns si la 9 milioane de lei. Sunt niste costuri enorme", a explicat Tobescu, citat de Agerpres.
El sustine ca, din cauza blocajelor SUMAL din primavara, o parte din resursa de lemn necesara fabricilor de cherestea a mers direct catre populatie pentru lemn de foc si asa s-a ajuns la preturi de aproximativ 1.500 lei/mc la cherestea.
Preturi mai mari decat in Germania
Potrivit oficialului, s-a ajuns la preturi absurde, in special la Directia Silvica Suceava, unde la rasinoase pretul era de 718 lei, in medie, pe picior in padure, adica 1.100 de lei busteanul, in timp ce,, in Germania este de 110 euro/mc, adica 600 de lei pentru bustean de gater sortat la drum auto.
Conform lui Tobescu, escaladarea cea mai grava a crizei a fost determinata, insa, de promovarea de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a Ordinului 1947/2021, care prevede revizuirea retroactiva a evaluarii de mediu a amenajamentelor silvice, inclusiv a celor care aveau un aviz de mediu legal emis si erau aprobate prin ordin de ministru.
In acest context, Romsilva a scos mai putina masa lemnoasa la licitatie, cantitatile fiind reduse de la 4,5 -5 milioane metri cubi, la doar 2,5 milioane, ceea ce a creat panica in randul firmelor si s-a ajuns la preturi de 2,5 ori mai mari fata de preturile obisnuite.
Potrivit Prolemn, preturile cherestelei de rasinoase s-au dublat, in ultimul an in Romania, de la o medie de 600-640 lei/mc la inceputul anului trecut pana la maxime de 1.200-1.500 lei/mc. De asemenea, pretul peletilor a crescut cu 70-80%, de la 1.000 lei/tona la 1.700 -1.800 lei/tona, inclusiv in cazul mobilei, unde cresterile de preturi sunt de la 15% la 60%, in functie de calitate, cu cresteri mai mari pentru mobila bazata pe lemn masiv.