Luna noiembrie a adus prima crestere a cotrabandei cu tigarete din 2019
crestere contrabanda tigaricontrabanda tigaricontrabanda romaniadate novel research
Piata neagra a tigaretelor a inregistrat, in noiembrie, prima crestere din acest an, de 1,8%, pana la 12,3%, fata de 10,5% in septembrie.
In noiembrie, se inregistreaza cresteri ale contrabandei cu tigarete in majoritatea regiunilor tarii. Doar in regiunea centru comertul ilicit, contrabada a scazut cu 1,4% pana la 0,3%. Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de piata neagra, aflandu-se in crestere cu 1,7%, pana la 30,2%.
Niveluri ridicate se inregistreaza si in vest (16,6%) si in sud-vest (15,4%).
Din punct de vedere al provenientei produselor de pe piata neagra, ponderea cheap whites s-a diminuat cu 19,4% pana la 30%, iar Moldova (17%), Ucraina (13,8%) si Serbia (1,2%) sunt in usoara crestere.
Studiul Novel este realizat pe un esantion national reprezentativ de peste 2.500 de adulti fumatori, din circa 150 de localitati din toate regiunile tarii, inclusiv mediul rural, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.
"Piata neagra a coborat, in 2019, pentru prima oara in sase ani, sub nivelul de 14%. Unul dintre efecte a fost ca, tot in 2019, British American Tobacco a virat cu 1,1 miliarde de lei mai mult catre bugetul de stat.
Speram ca membrii Parlamentului sa tina cont de date atunci cand vor discuta cea mai radicala propunere anti-tutun de pana acum,
care prevede interzicerea expunerii tigarilor legale la comerciantii corecti si introducerea unei noi taxe asupra produselor din tutun.
Sunt masuri extreme, care vor limita piata legala si vor periclita rezultatele bune obtinute de autoritatile de aplicare a legii. intr-una dintre cele mai strict reglementate tari din Europa in domeniul tutunului, care este in acelasi timp si una dintre cele mai expuse la fenomenul contrabandei, speram ca va deveni prioritara lupta impotriva retelelor infractionale care vand tigari fara sa ceara buletinul si fara sa plateasca vreo taxa, in loc de a cauta metode prin care sa fie loviti jucatorii corecti, care creeaza zeci de mii de locuri de munca si platesc miliarde de euro la bugetul de stat", a declarat Ileana Dumitru, director juridic si relatii publice, British American Tobacco.
"Cresterea din noiembrie demonstreaza, inca o data, cat de vulnerabila e Romania din punct de vedere geopolitic - avem a doua cea mai extinsa granita externa a UE si ne invecinam cu tari in care pretul e de 3-4 ori mai mic. A scazut ponderea tigaretelor cheap whites, dat fiind ca au fost descoperite si inchise fabrici clandestine in Cehia, Slovacia si Bulgaria, dar asistam la un reviriment, deocamdata timid, al contrabandei din Ucraina si Moldova.
In multe zone de frontiera oamenii supravietuiesc aproape exclusiv din contrabanda. Comertul ilegal e in floare si in orasele mici si in mediul rural.
Recent, zeci de magazine din Prahova sau Arad au fost amendate pentru ca vindeau de sub tejghea tigari de contrabanda. Propunerea legislativa aflata in dezbaterea Parlamentului, care prevede interzicerea expunerii produselor din tutun in magazine, va impulsiona acest tip de comert ilegal. Sunt realitati de care ne lovim zi de zi, dar ignorate de lobistii anti-tutun", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs &Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
"Directia Generala a Vamilor a initiat actiuni de supraveghere si control in scopul combaterii traficului ilicit cu tigarete si produse din tutun la frontierele Uniunii Europene, actiuni derulate inclusiv in cooperare cu alte institutii de aplicare a legii din Romania si cu sprijiinul agentiilor internationale de profil (OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizatia Mondiala a Vamilor) si al administratiilor vamale din statele vecine.
Ca rezultat al acestor actiuni, echipele de supraveghere ÅŸi control vamal de la nivel central, regional ÅŸi local, au confiscat in primele 10 luni ale anului 2019 un numar de 29.636.018 tigarete, cu 18% mai mult decat in aceeaÅŸi perioada a anului trecut", a declarat directorul general al Directiei Generale a Vamilor, Marcel Simion Mutescu.
"Tigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele Romaniei, iar politia de frontiera se afla in prima linie de combatere a contrabandei. Pentru aceasta, am intarit parteneriatele cu autoritatile de aplicare a legii de pe plan local si din tarile vecine. Vom continua perfectionarea profesionala, precum si colaborarea inter-institutionala, in vederea limitarii unui fenomen care prejudiciaza statele Uniunii Europene cu sume considerabile anual", a spus seful Politiei de Frontiera, chestor general de politie Ioan Buda.
Potrivit site-ului Politiei Romane, recent, au fost confiscate 3.370.000 de tigarete de diferite marci, in urma a 34 de perchezitii efectuate de politistii de la transporturi din Timisoara, in judetele Timis si Arad.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita fara succes de mai multi ani.
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunii de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria si Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” si tutun brut, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.