Lovitura pentru tarile UE care asteptau banii europeni promisi la Summit: Parlamentul European pune conditii pentru a vota Acordul
parlamentul europeanfonduri europenesummitbruxelles
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezolutie prin care avertizeaza tarile Uniunii Europene ca, daca nu vor imbunatati Acordul la care au ajuns in urma Summit-ului din 17-21 iulie, Legislativul European nu va vota acea intelegere. Astfel, sperantele tarilor UE care asteptau bani pentru redresare economica sunt puse sub semnul indoielii. Romania primise o alocare bugetara istorica, de 7,9 miliarde de euro, in urma negocierilor duse de presedintele Klaus Iohannis si ceilalti lideri europeni, la Bruxelles.
Legislativul European spune ca fondul de recuperare este o ''miscare istorica'', dar prioritatile UE pe termen lung, cum ar fi acordul ecologic si agenda digitala, sunt puse in pericol, spun europarlamentarii, conform
europarl.europa.eu
Parlamentul European pune conditii statelor UE pentru a adopta Acordul. Legislativul vrea ca acesta sa fie imbunatatit in ceea ce priveste perspectivele de viitor. Spre exemplu, deputatii se declara nemultumiti cu privire la ''reducerile masive ale componentelor finantarii nerambursabile''.
In ceea ce priveste bugetul UE pe termen lung, acestia dezaproba reducerile aduse programelor orientate spre viitor si considera ca „vor submina bazele unei redresari durabile si rezistente”.
Programele emblematice ale UE pentru protectia climei, tranzitia digitala, sanatate, tineret, cultura, cercetare sau gestionarea frontierelor „risca o scadere imediata a finantarilor din 2020 pana in 2021” si ca incepand cu 2024, „bugetul UE in ansamblu fi sub nivelul 2020, periclitand angajamentele si prioritatile UE ”.
De asemenea, deputatii europeni considera ca sefii de stat si de guvern ai UE nu au reusit sa abordeze problema planului de rambursare a instrumentelor de recuperare si reamintesc ca fara reduceri suplimentare la programele-cheie sau sporirea contributiilor statelor membre la bugetul UE, resursele proprii noi sunt singurele acceptabile optiune catre Parlament.
Rezolutia de joi a fost adoptata cu 465 de voturi pentru, 150 impotriva si 67 de abtineri.
Legislativul european trebuie sa se pronunte pana la sfarsitul anului asupra cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.