Lovitura pentru Romania, pe banii promisi prin PNRR. Comisia Europeana ne va da doar o parte din suma promisa initial. Romania nu a indeplinit 6 jaloane
fonduri europenecomisia europeanapnrrjaloane pnrrreforme
Romania a primit o lovitura dura din partea Comisiei Europene, care a decis sa activeze procedura de suspendare a platilor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Din cauza neindeplinirii a sase jaloane, tara noastra va primi doar o parte din suma solicitata, iar restul fondurilor raman blocate pana la remedierea problemelor.
Comisia Europeana a evaluat pozitiv 68 din cele 74 de jaloane incluse in cererea de plata a Romaniei, insa cele ramase neindeplinite sunt esentiale pentru accesarea intregii sume. Printre acestea se numara reforma pensiilor speciale, care trebuia sa reduca cheltuielile cu aceste beneficii privilegiate; investitiile in infrastructura feroviara si dezvoltarea retelelor de metrou din Bucuresti si Cluj-Napoca; imbunatatirea guvernantei companiilor energetice de stat; respectiv reforma sistemului de transport, bazata pe performanta.
Toate aceste reforme au fost amanate sau implementate incomplet, ceea ce a determinat Comisia Europeana sa inghete o parte din fonduri pana cand Romania va demonstra ca si-a respectat angajamentele.
Cati bani mai primim si ce urmeaza?
Desi Romania risca sa piarda
fonduri importante, Comisia a decis sa aprobe o plata partiala de aproximativ 2 miliarde de euro, corespunzatoare jaloanelor deja indeplinite. Totusi, sumele restante raman blocate pana cand guvernul va lua masuri concrete pentru a finaliza reformele promise.
Conform regulamentului PNRR, Romania are la dispozitie o luna pentru a raspunde oficial Comisiei si a incerca sa convinga autoritatile europene ca poate respecta jaloanele restante. Daca acest termen nu este respectat, tara noastra ar putea pierde definitiv accesul la o parte din banii europeni, lucru pe care nu si-l doreste nimeni.
Blocarea fondurilor din PNRR poate fi privita drept un semnal de alarma pentru guvern, care trebuie sa accelereze reformele pentru a evita pierderea definitiva a sumelor promise de cei de la Bruxelles. Infrastructura, sistemul de pensii si gestionarea companiilor de stat sunt domenii importante pentru dezvoltarea Romaniei, iar lipsa acestor investitii ar putea incetini cresterea economica. In perioada urmatoare, autoritatile de la Bucuresti vor fi nevoite sa negocieze urgent cu oficialii europeni si sa adopte masuri rapide pentru a recastiga increderea Comisiei Europene.
Citeste si: Premierul Ciolacu cere ancheta financiara la sange in toate ministerele. A trimis Corpul de Control la toate ministerele, sa verifice risipa bugetara
Sursa foto: unsplash.com