Lovitura pentru Europa: in plina criza energetica, rusii cresc preturile
scumpire gazescumpiri gazpromcapitalizare gazprom
Desi Romania este al doilea cel mai mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, nu a reusit sa dobandeasca independenta energetica. In conditiile in care nici nu ne-am apucat sa extragem gaze din zacamintele de miliarde de metri cubi din platforma Marii Negre, ramanem la mila rusilor pentru a ne incalzi in aceasta iarna.
Iar Grupul
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, profita si creste pretul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale in 2021, chiar inainte de venirea iernii.
Gazprom a avertizat ca principala sa prioritate este consolidarea stocurilor in Rusia si, abia dupa ce-si va umple propriile capacitati de stocare pana la finalul acestei luni, va analiza potentiala crestere a exporturilor catre Europa continentala, relateaza Bloomberg, citand insemnarile unor reprezentanti ai companiilor Wood & Co. si BCS Global Markets, dupa un webinar cu sefii Gazprom.
Conform insemnarilor, Gazprom a majorat pretul orientativ pentru acest an al exporturilor de gaze catre Europa si Turcia la 295 - 330 dolari pe mia de metri cubi.
De asemenea, compania isi mentine estimarea privind livrarile anual de gaze spre Europa si Turcia, la 183 miliarde de metri cubi.
Intodeauna, estimarile Gazprom privind livrarile sunt prudente, intrucat, mai ales iarna, ele depind de conditiile meteo.
In Europa, gazele naturale s-au scumpit cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia si intreruperilor.
O companie de 68 de miliarde de dolari
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov declara, recent, ca Rusia este dispusa sa ajute UE sa depaseasca criza energetica, dar asteapta reciprocitate.
Oficialul a respins acuzatiile conform carora Rusia este responsabila pentru actuala criza a gazelor in Europa. El a adaugat ca ar trebui sa se vorbeasca despre responsabilitatea celor care nu au tinut cont in planificarile lor de conditiile meteo sau de posibilitatea unor surse alternative de aprovizionare.
Revizuirea perspectivei preturilor medii ale Gazprom este o veste buna pentru actionarii companiei, care s-ar putea bucura de dividende mai mari.
Gazprom este cea mai mare companie pe actiuni din Rusia. Direct sau prin companii controlate de el insusi, statul rus detine peste 50% din actiuni.
La finele anului trecut, Gazprom avea o capitalizare de piata de 5 trilioane de ruble, echivaland cu 68,2 miliarde de dolari americani, departe, insa, de varful atins in anul 2007, de 330,9 miliarde de dolari.