Consultantul financiar Laurentiu Stan a avertizat ca in acest an exista o crestere a riscului de tara pentru Romania, ceea ce ar putea duce la o majorare a costurilor la care tara se imprumuta. Aceasta crestere a riscului este atribuita instabilitatii politice asociate anului electoral cu patru scrutinuri, frecventelor modificari legislative si inflatiei mentinute la un nivel ridicat.
"Daca 2023 a fost un an relativ "linistit" din punct de vedere politic, anul electoral 2024 poate readuce la suprafata concurenta acerba intre formatiunile politice si, implicit, o mai mare instabilitate politica. Modificarile legislative frecvente pot fi si ele un factor de risc suplimentar. Ca urmare, ne putem astepta la o crestere a primei de risc de tara in acest an, care se poate reflecta in costul mai mare la care statul se va imprumuta, daca si inflatia se va mentine la un nivel ridicat”, a transmis Laurentiu Stan intr-o analiza realizata pentru Agerpres.
Riscul de tara este luat in considerare in evaluarea unei companii si a proiectelor de investitii asociate. Costul capitalului este alcatuit dintr-o rata minima, considerata fara risc, cum ar fi dobanda la obligatiunile de stat, la care se adauga prima de risc de tara, precum si alte componente precum prima de risc a pietei de capital si prima de risc de dimensiune.
"Acum cateva zile au fost publicate si valorile aferente anului 2023 pentru acest indicator, valori care se folosesc in 2024 pentru a stabili costul capitalului in evaluarile autorizate. Conform datelor actualizate la 1 ianuarie 2024, riscul de tara al Romaniei a scazut usor. Astfel, marja de risc de tara calculata pe baza de rating suveran (Baa3 la Moody's / BBB- la Standard & Poors) a fost estimata la un nivel de 3,21% pentru 2023, fata de 3,33% in 2022. De asemenea, prima de risc de tara bazata de CDS (Credit Default Swap) a scazut de la 2,69% la 2,32%", a mai explicat el.
Evident, cu cat riscul apreciat de investitori este mai ridicat, cu atat lucrurile vor sta mai rau pentru statul roman. Spre exemplu, statul va ajunge sa se imprumute mult mai scump, dobanzile urmand sa creasca. Totodata, nici contextul nu ajuta deloc, ba chiar din contra, in 2024 fiind organizate alegeri in nu mai putin de 40 de tari. In aceste conditii, este de la sine inteles faptul ca imprumuturile statelor vor creste exponential.
Citeste si: Pensiile si salariile, la un pas sa fie inghetate. Avertismentul dur al unui expert: atarnam de un fir de ata, dar nu se vorbeste despre asta
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Presedintele interimar Ilie Bolojan avertizeaza ca Romania poate intra in criza financiara
FMI, veste devastatoare pentru Estul Europei! Pe noi ne vor lovi cel mai puternic efectele negative ale taxelor vamale
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal
MANAGER DE SUCCES. Banii tai sunt in siguranta? Cum sa gestionezi riscurile financiare ale afacerii tale
Partenerii nostri
Procedura de inregistrare in REGES-ONLINE - explicatiile specialistilor, referitor la CM
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Fara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025
TOP 3 Obiective pentru contabili in luna Mai: Ce NU trebuie sa ratezi
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal