Consultantul financiar Laurentiu Stan a avertizat ca in acest an exista o crestere a riscului de tara pentru Romania, ceea ce ar putea duce la o majorare a costurilor la care tara se imprumuta. Aceasta crestere a riscului este atribuita instabilitatii politice asociate anului electoral cu patru scrutinuri, frecventelor modificari legislative si inflatiei mentinute la un nivel ridicat.
"Daca 2023 a fost un an relativ "linistit" din punct de vedere politic, anul electoral 2024 poate readuce la suprafata concurenta acerba intre formatiunile politice si, implicit, o mai mare instabilitate politica. Modificarile legislative frecvente pot fi si ele un factor de risc suplimentar. Ca urmare, ne putem astepta la o crestere a primei de risc de tara in acest an, care se poate reflecta in costul mai mare la care statul se va imprumuta, daca si inflatia se va mentine la un nivel ridicat”, a transmis Laurentiu Stan intr-o analiza realizata pentru Agerpres.
Riscul de tara este luat in considerare in evaluarea unei companii si a proiectelor de investitii asociate. Costul capitalului este alcatuit dintr-o rata minima, considerata fara risc, cum ar fi dobanda la obligatiunile de stat, la care se adauga prima de risc de tara, precum si alte componente precum prima de risc a pietei de capital si prima de risc de dimensiune.
"Acum cateva zile au fost publicate si valorile aferente anului 2023 pentru acest indicator, valori care se folosesc in 2024 pentru a stabili costul capitalului in evaluarile autorizate. Conform datelor actualizate la 1 ianuarie 2024, riscul de tara al Romaniei a scazut usor. Astfel, marja de risc de tara calculata pe baza de rating suveran (Baa3 la Moody's / BBB- la Standard & Poors) a fost estimata la un nivel de 3,21% pentru 2023, fata de 3,33% in 2022. De asemenea, prima de risc de tara bazata de CDS (Credit Default Swap) a scazut de la 2,69% la 2,32%", a mai explicat el.
Evident, cu cat riscul apreciat de investitori este mai ridicat, cu atat lucrurile vor sta mai rau pentru statul roman. Spre exemplu, statul va ajunge sa se imprumute mult mai scump, dobanzile urmand sa creasca. Totodata, nici contextul nu ajuta deloc, ba chiar din contra, in 2024 fiind organizate alegeri in nu mai putin de 40 de tari. In aceste conditii, este de la sine inteles faptul ca imprumuturile statelor vor creste exponential.
Citeste si: Pensiile si salariile, la un pas sa fie inghetate. Avertismentul dur al unui expert: atarnam de un fir de ata, dar nu se vorbeste despre asta
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si