Lockdown-urile au saracit economia globala cu 10 mii de miliarde de dolari
previziuni economicespatiu fiscal
Nota de plata a pandemiei a ajuns pe masa liderilor lumii: 10 mii de miliarde de dolari. Aceasta e suma care ne costa, pe toti, blocarile adoptate de Guverne, in incercarea de a limita raspandirea noului coronavirus in comunitati.
Natiunile Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) a anuntat joi ca, in urma lockdown-urilor din pandemie, economia globala pierde 10 mii de miliarde de dolari, in pofida faptului ca este prognozata o crestere economica semnificativa in acest an.
Chiar daca economia globala ar putea creste cu 4,7% anul acesta, va ramane cu "o gaura" de 10 mii de miliarde de dolari. Suma e fabuloasa si reprezinta, prin comparatie, aproximativ de doua ori PIB-ul Japoniei.
Tarile in curs de dezvoltare suporta greul recesiunii, din cauza spatiului fiscal limitat
Expertii UNCTAD sunt de parere ca, in timp ce economiile dezvoltate au lansat ample planuri de redresare, cum este pachetul de stimulare a economiei al SUA, in valoare de 1,9 mii de miliarde de dolari, iar China a revenit la crestere la finele anului trecut, adevarata dificultate e resimtita de cei cu posibilitati economice modeste, de tarile mici, de oamenii saraci.
"Tarile in curs de dezvoltare suporta greul recesiunii", spune UNCTAD. Acest lucru se intampla din cauza ca in aceste state
spatiul fiscal ese limitat. De asemenea, de vina sunt si constrangerile tot mai mari ale balantei de plati, precum si lipsa sprijinului international adecvat.
"Chiar si o mica scadere a activitatii economice poate fi devastatoare", a notat UNCTAD, evocand consecinte ale restrictiilor antipandemie "previzibil severe" in economii in curs de dezvoltare ca Filipine sau Malaezia.
Cu aceasta ocazie, UNCTAD si-a mentinut previziunile anterioare, referitoare la o crestere a economiei globale de 4,3%. Spre deosebire de previziunile anterioare, de data aceasta, expertii au exprimat mai mult optimism in privinta relansarii economiei Statelor Unite ale Americii, dupa ce SUA au adoptat de curand un pachet de sprijin fara precedent in istorie.
Comisia Europeana a lansat si ea previziuni legate de evolutia economica globala. La fel ca UNCTAD, CE are vesti bune.
Se preconizeaza ca economiile din zona euro si din UE vor atinge nivelurile de productie anterioare crizei mai devreme decat se anticipase in previziunile economice din toamna anului 2020, in mare parte datorita ritmului de crestere peste asteptari preconizat in a doua jumatate a anului 2021 si in 2022.
Impactul pandemiei se resimte inegal de la o tara la alta
Si asupra impactului pandemiei, CE are aceeasi viziune ca UNCTAD. Expertii comisiei sustin ca efectele coronacrizei sunt resimtite diferit, de la o economie la alta.
Prin urmare, nici relansarea nu se va produce in acelasi ritm pentru toata lumea.
Referitor la evolutia inflatiei, CE considera ca aceasta va fi "moderata" in 2021, desi in usoara crestere fata de previziunile anterioare, lansate in toamna lui 2020.