Romania se pregateste sa faca fata unor noi provocari economice incepand cu 1 ianuarie 2024, noi scumpiri fiind anuntate recent de catre Palatul Victoria. Intr-o perioada economica delicata, marcata de multiple dificultati si un nivel de trai in scadere pentru multi romani, aceste masuri pot avea un impact semnificativ asupra economiei si vietii cotidiene a oamenilor.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a confirmat public faptul ca TVA la alimente si medicamente nu va creste in 2024, urmand sa se mentina la nivelul actual. Aceasta este o veste buna pentru romanii care se confrunta cu costuri tot mai mari ale vietii de zi cu zi si a cheltuielilor de sanatate. Cu toate acestea, ministrul a confirmat ca TVA va creste pentru alte produse si servicii, facand referire la modificari fiscale care vor afecta buzunarele cetatenilor si costurile de afaceri ale companiilor din Romania.
"Nu se majoreaza TVA la alimente si medicamente. Asa ramane. Este agreat in coalitie. Este pentru protejarea populatiei. O astfel de masura ar fi fost catastrofala pentru ambele partide. Afectam direct populatia prin consumul de alimente si medicamente. In centrul masurilor a fost sa protejam oamenii si mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre putinele tari din UE care avem cea mai redusa cota de TVA”, a transmis ministrul social-democrat la inceputul acestei saptamani.
TVA-ul pentru panouri fotovoltaice va fi majorat din 2024 de la 5 la 9%, in timp ce cota TVA pentru industria HoReCa ramane la acelasi nivel, de 9%. De asemenea, cluburile, salile de sport si festivalurile vor inregistra o crestere a TVA-ului, de la 5 la 19%. In plus, creste TVA-ul si pentru produsele bio-traditionale, de la 5% la 9%. Din fericire pentru multi romani, TVA-ul pentru energia termica ramane la 5% si incepand cu anul viitor.
Aceste schimbari fiscale vin in contextul unei economii fragile si a unui nivel de trai in scadere pentru multi romani. Anii recenti au fost marcati de provocari economice serioase, iar pandemia de COVID-19 si razboiul din Ucraina au adus noi complicatii, inclusiv cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare a populatiei. In aceste conditii, masurile fiscale adoptate de Guvern vor avea un impact puternic asupra vietii economice si sociale din Romania.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si