Lider german: Deteriorarea situatiei economice nu ar trebui sa declanseze panica
recesiunecriza economicaausteritategermaniaeconomie
Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a declarat, sambata, ca desi economia Germaniei a incetinit, inca nu este nevoie de stimulente economice majore din partea Guvernului de la Berlin sau a Bancii Centrale Europene.
"Motorul economic al Europei", asa cum este denumita Germania, a inregistat o scadere a economiei nationale cu 0,1% in al doilea trimestru al anului, dupa o crestere sensibila, de doar 0,4% in primul trimestru. In functie de rezultatele din al treilea trimestru, Germania ar putea intra in recesiune tehnica si exista temeri ca tara ar putea intra oficial in recesiune pana la finalul anului, pe fondul scaderii productiei industriale. Germania ar putea intra in recesiune in toamna, a avertizat Banca centrala a acestei tari.
Bundesbank estimeaza, in raportul sau lunar, ca PIB-ul german va ramane modest in trimestrul trei si "ar putea continua sa scada usor". Ar fi al doilea trimestru consecutiv de scadere, dupa cele minus 0,1 procente din perioada aprilie-iunie, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica. Totusi, ministrul de Finante al Germaniei da asigurari ca tara ar face fata unei posibile crize economice.
Citeste si:
USR: Atacuri tot mai aprinse intre Dan Barna si Cosette Chichirau pentru sefia partidului
Sambata, presedintele Bundesbank a revenit cu o noua declaratie privind starea economica a Germaniei, despre care spune ca este "deteriorata", insa acest lucru nu ar trebui sa starneasca panica, subliniaza oficialul german.
"Perspectiva actuala este una incerta. Dar nu ar trebui sa cedam pesimismului sau al actiunii de dragul actiunii. Cer o atentie deosebita fata de achizitiile de obligatiuni guvernamentale pentru ca acestea risca sa stearga linie de demarcatie dintre politica monetara si politica fiscala" a spus Jens Weidmann.
Guvernatorul Bancii Centrale a Finlandei, Olli Rehn declara saptamana trecuta ca este important "sa venim cu un pachet de politici semnificativ si de impact in luna septembrie". In schimb, Weidmann este de parere ca dobanzile mici inseamna un mai mare stimulent de a pastra lichiditatile.
"Cu cat dobanzile sunt mai mici cu atat este mai mare stimulentul de a pastra lichiditatile. Intrebarea este daca aceste noi masuri sunt necesare pe baza prognozei noastre de inflatie, in special daca efectele secundare se inmultesc iar eficacitatea se diminueaza. Sunt deosebit de prudent cu privire la achizitiile de obligatiuni guvernamentale", a explicat presedintele Bundesbank.
Citeste si:
Statele lumii care se afla in pragul recesiunii