Liberalizarea pretului gazelor nu aduce decat concedieri si scaderea PIB-ului
liberalizare preturigazepibconcedierieconomie
Liberalizarea pretului gazelor care nu inseamna decat o majorare agresiva a pretului gazelor naturale din zacaminte aflate in subsolul romanesc, se va solda cu reducerea a circa 525.000 de locuri de munca in economia nationala, spun investitorii autohtoni.
Odata cu aceasta vor disparea, anual, si aproximativ 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut al Romaniei (echivalent cu o scadere anuala de 5% a PIB).
In conditiile in care cresterea economica este estimata, de catre Comisia Nationala de Prognoza, la 2,3% - in anul 2014, 2,5% - in 2015, 3% - in 2016, respectiv 3,3% - in 2017, diminuarea PIB cu 5% anual din cauza majorarii pretului la gazele din productia interna echivaleaza cu reintrarea Romaniei in recesiune.
„Pe de alta parte, nu se poate spune ca in Romania exista o piata reala a gazelor naturale, avand in vedere ca oferta este reprezentata de doi mari producatori interni (Petrom si Romgaz) si un singur exportator (Gazprom), pe cand cererea este reprezentata de aproximativ 3 milioane de consumatori, dintre care cateva mii de clienti non-casnici cu consumuri de nivel mediu si mare”, spun oficialii Forumului Investitorilor Romani.
Ar trebui dezvoltata infrastructura, care ar permite diversificarea surselor de import, pe langa acela din Federatia Rusa, pentru a exista o piata interna functionala pentru gaze naturale.
Acest lucru ar micsora dependenta energetica si riscurile asociate unor practici oligopoliste.
De asemenea, ar trebui sa se dezvolte exploatarea de resurse la nivel local, precum cele din Marea Neagra, dar si cele neconventionale (cu respectarea conditionalitatilor de mediu), stimuland, astfel, productia interna de gaze naturale.
In consecinta, membrii Consiliului Investitorilor Romani propun parcurgerea unei „perioade de tranzitie de 8-14 ani pana la liberalizarea completa a pietei gazelor in Romania
”.
Aceasta perioada de tranzitie ar fi necesara pentru a permite industriei romanesti sa se adapteze treptat la ritmul de crestere a preturilor materiilor prime. De asemenea, un alt subiect de discutie il reprezinta destinatia veniturilor suplimentare generate de prettul crescut al gazelor naturale.
„Aceste venituri sa nu revina direct la producatorii de gaze, pentru ca apoi sa fie impozitate si reinvestite in infrastructura de gaze. Din contra, aceasta avutie nationala sa fie utilizata rational si, in consecinta, distribuita industriei nationale, ingaduind supravietuirea si adaptarea la noile provocari de eficienta economica”, spun oficialii FIA.