Liber-profesionisti, quo vadis in 2016?
pfa 2016liber-profesionistiforta de muncacodul fiscalmicrointreprindereimpozit sediul social
Viitorul pare sa vina cu vesti relativ bune pentru liber-profesionisti. Mai exact, viitorul pare sa apartina chiar liber-profesionistilor, chiar daca nu discutam despre schimbari care se vor produce de pe o zi pe alta.
Potrivit unui raport publicat recent de Price Waterhouse Coopers, pana la finalul acestui deceniu, se vor inregistra totusi cresteri semnificative in ce inseamna mutarea fortei de munca dinspre salariatii cu program full-time catre liber-profesionisti. Si, daca ne luam dupa aceste estimari, cresterea va ajunge de la 2% cat reprezinta in prezent forta de munca detinuta de liber-profesionisti pana la circa 20% la nivel mondial pana la finalul acestui deceniu.
Vorbim, asadar, de forta de munca detinuta de cei care au regim flexibil sau care incheie contracte de prestari servicii. In acelasi raport citat de
Digi24.ro se aminteste si de faptul ca posibilitatea de a efectua munca in regim de liber-profesionist cunoaste varietate din ce in ce mai mare daca vorbim de domenii si meserii.
"Ca sa faca fata concurentei cu firmele mai mici dar mai flexibile, corporatiile ar putea renunta la o parte din angajatii pe termen nedeterminat, aducand in locul lor colaboratori angajati doar pe durata desfasurarii fiecarui proiect in parte. in acelasi timp se transforma si conceptul de sindicat. Este inlocuit de asociatiile profesionale infiintate de unii freelanceri in incercarea de a primi venituri decente si de a-si asigura o pensie", scrie
Digi24.ro.
Nu putem sa nu observam, cel putin pe plan local, o miscare impotriva acestui curent. Dovada o face noul Cod fiscal care imbunatateste regulile fiscale pentru microintreprinderi si le inaspreste dramatic pe cele pentru PFA-uri (includem aici si cresterea masiva a impozitului pe sediul social).
Sub titlul "PFA, SRL sau salariat? Cea mai buna solutie de realizare a veniturilor in 2016 ", Justinian Cucu, specialist in drept fiscal si fiscalitate internationala, a prezentat mai multe argumente si contra-argumente referitoare la posibilele alegeri de organizare in 2016.
Tinand cont de mai multe criterii (criteriul posibilitatilor a de a aplica masuri de optimizare fiscala, criteriul costurilor de functionare etc.), acesta a intocmit o analiza cuprinzatoare amintind, printre altele, urmatoarele:
"Principalii competitori sunt deja consacratele forme de organizare PFA si SRL insa in contextul noilor reglementari aplicabile de la 1 ianuarie 2016 calitatea de salariat poate asigura o mai mare stabilitate si avantaje partilor fara riscurile asociate unor alte solutii de realizare a veniturilor.
Un alt criteriu important este acela al riscului asumat in cadrul procesului de realizare a venitului, alaturi de cel al imaginii in raport cu partenerii de afaceri ori platitorii de venituri dar si in raport cu furnizorii de servicii. Referindu-ne, de aceasta data, strict la societatea cu raspundere limitata (SRL) in raport cu PFA, riscul in cazul in care rezultatele activitatii sunt negative in raport cu aporturile este cu mult diminuat in cazul SRL. In principiu, daca in cazul SRL asociatii raspund in raport cu creditorii societatii in limita capitalului subscris, in cazul PFA persoana fizica va raspunde cu intregul sau patrimoniu".
Analiza integrala poate fi consultata
AICI.
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online