Leul, in picaj liber. Analistii se asteapta la o inrautatire a situatiei
curs valutarbanca nationala a romanieieuroleu
Euro a atins, vineri, un nou record in raport cu moneda nationala. 4,8127 lei/euro ne costa acum un euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR)
Astfel, leul ajunge la nivelul minim istoric in fata euro.
Din pacate, previziunile sumbre ale analistilor economici capata tot mai mult contur. Acestia anuntau, inca de anul trecut, ca in 2020 euro se va apropia periculos de mult de pragul de 5 lei. Unii dintre analisti erau chiar mai sceptici anul trecut, si preconizau ca anul acesta vom plati nu mai putin de 5,2 lei pentru un euro.
Asociatia Analistilor Financiari, Chartered Financial Analyst (CFA) isi exprima la finele anului trecut ingrijorarea cu privire la evolutia cursului valutar. In decembrie 2019, analistii CFA Romania estimau ca euro va atinge valoarea de 4,8597 lei, pana la finele lui 2020.
Tot anul trecut, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru se asteapta ca, in 2020, euro sa valoreze in jur de 4,9 lei, insa, el atragea atentia ca tinerea in frau a cursului valutar depinde mult de politicile guvernamentale si in special de masurile care se iau in privinta deficitelor.
"Sunt greu de dat predictii, avem o continuare a deprecierii la 4,9 la finalul anului viitor. Dar este posibil ca acest scenariu sa fie destul de cuminte, raportat la nevoia de ajustare a deficitului de cont curent. Si e de dorit ca ajustarea sa se produca acolo unde trebuie, in politica fiscala.
Daca deciziile din sfera politicii fiscal-bugetare intarzie sa apara si vor fi amanate corectiile pentru dupa alegerile din 2020, adica in 2021, presiunea pe curs se va accentua", a spus Ionut Dumitru.
Pe 20 februarie, cand leul a inregistrat din nou un minim istoric in fata euro, premierul Ludovic Orban spunea ca principalele cauze ale devalorizarii monedei nationale tin de "factori exogeni, care nu tin neaparat de guvernare, sau strict de situatia din Romania".
"Nu avem motive sa ne facem griji. Dimpotriva. Situatia economica este foarte stabila. Uitati-va la evolutia dobanzilor. Comparati, de exemplu, cu cat s-a imprumutat Guvernul nostru, raportat la dobanda la care s-a imprumutat Guvernul PSD. E o diferenta semnificativa de un procent la dobanda. Sunt situatii care sunt generate de factori exogeni, care nu tin neaparat de guvernare, sau strict de situatia din Romania. Se pare ca a existat o tendinta usoara de depreciere a monedelor nationale nu numai la noi, ci si la nivel regional, care poate fi determinata de niste factori care sunt greu de cuantificat si de anticipat. Am incredere in Banca Nationala. Am incredere in stabiitatea monedei nationale si a cursului de schimb", a spus Orban la acea data.