Leul este moneda care are cea mai slaba evolutie din Europa Centrala si de Est, in 2019
economiecheltuieli bugetareeuroleucurs valutaruniunea europeana
Masurile fiscale neoportune si luate de Guvern fara consultare in piata au transformat leul, anul acesta, in moneda cu cea mai slaba evolutie din Europa Centrala si de Est. Iar analistii economici prevad ca finele anului ne va gasi intr-o situatie si mai deteriorata. Anul viitor, leul romanesc ar urma sa se deprecieze, la 4,81 pentru un euro, de la 4,725, arata un sondaj Reuters, realizat impreuna cu 34 de analisti, in perioada 1-3 iulie.
Anul 2020 nu are deloc semne bune pentru economia Romaniei in ceea ce priveste pozitia monedei nationale.
Analistii economici se asteapta ca leul sa isi continue deprecierea in raport cu celelalte monede europene. Principalele valute din Europa Centrala si de Est (CEE) ar urma sa se aprecieze usor fata de euro in urmatorul an, arata Reuters, deoarece bancile centrale din regiune indica mentinerea unor rate stabile ale dobanzilor, spre deosebire de politicile anuntate de Rezerva Federala a SUA (Fed) si de oficialii Bancii Centrale Europene (BCE).
"Cand te confrunti cu adancirea deficitului public si a celui de cont curent, in pofida imbunatatirii evolutiei activelor riscante pe plan global, inca ne asteptam ca moneda Romaniei sa aiba o evolutie mai putin performanta. In principiu, leul este mai slab decat alte valute din CEE", a apreciat Ciprian Dascalu, economist sef pentru Romania la ING.
Deficitele genemene ale Romaniei inregistreaza evolutii ingrijoratoare. Deficitul bugetar consolidat al Romaniei s-a adancit la 1,4% din PIB in primele cinci luni din acesta an, de la 1,1% la finalul lui aprilie, in timp ce deficitul de cont curent s-a adancit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, in perioada ianuarie-aprilie 2019.
Efectele deprecierii leului ne vor afecta pe toti
Deprecierea leului are impact asupra intregii economii. Nu pierd doar cei care au de platit rate sau chirii in euro, ci toti romanii care sunt sau nu activi pe piata muncii, indiferent daca au sau nu angajamente de plata incheiate in euro.
Faptul ca Romania importa mai mult decat exporta, iar principalele marfuri vin din UE, deci cotate la euro, se va reflecta in scumpiri in piata interna, atunci cand cursul valutar va creste.
"Avand in vedere ca noi consumam o mare parte din bunurile de pe piata din import, preturile acestora este influentat de cursurile de schimb si practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai multi bani, artificial creati, cu care cumparam bunuri de consum din import, preturile acestora cresc, leul se devalorizeaza, exista un alt imbold pentru a scumpi aceste produse”, afirma Bogdan Glavan, economist.
"Cata vreme politica de cheltuieli, de deficit bugetar, de cheltuiala irationala va continua, atata vreme in economie vor fi prea multi lei in comparatie cu productia noastra si atata vreme leul se va devaloriza si preturile vor creste”, adauga Bogdan Glavan.
Citeste si:
Ce metode mai folosesc romanii bani pentru a economisi