Legea pensiilor a fost adoptata cu scandal in Parlament: Nu va mai satura Dumnezeu cu pensiile speciale
pensii specialelegea pensiilorpensiipunct pensie 2019lia olguta vasilescu
Legea pensiilor a fost adoptata, miercuri, de Parlamentul Romaniei, in Camera Deputatilor, for decizional. Insa votul nu a fost lipsit de tensiuni, Opozitia si Puterea aruncandu-si numeroase acuzatii.
Legea pensiilor a fost adoptata cu 197 de voturi "pentru", 70 de abtineri si niciun vot "impotriva". Abtinerile vin din partea Opozitiei, care spune ca PSD nu va avea bani ca sa sustina acest proiect, impactul bugetar fiind unul imposibil de suportat pentru Romania, spun cei de la USR si PNL.
Opozitia a cerut eliminarea pensiilor speciale. Cei de la USR au spus in Parlament ca vor eliminarea acestor venituri, insa Puterea a replicat prin faptul ca proiectul intocmit de USR pentru eliminarea pensiilor nu se adreseaza tututor categoriilor de pensionari si, daca ar fi corecti, ar trebui sa le elimine si pe cele ale magistratilor, ca sa fie echitate.
Lia Olguta Vasilescu, promotoarea acestei legi, spune ca actul normativ adoptat astazi repara inechitatile din sistem. Olguta Vasilescu spune ca prin noua lege dispar discriminarile dintre femei si barbati, dar si dintre oamenii care au muncit in acelasi domeniu, au aceeasi perioada de cotizatie, aceleasi conditii de munca, insa au iesit la pensie in perioade diferite, iar acest lucru se reflecta incorect in cuantumul pensiei primite.
De partea Opozitiei este si Victor Ponta. Liderul PRO Romania a spus ca ar trebui sa existe o raspundere penala in cazul in care promisiunile facute nu vor fi respectate, dar a mentionat si faptul ca se indoieste ca PSD va avea banii necesari pentru sustinerea acestui proiect. Victor Ponta catalogheaza Legea pensiilor ca fiind "o masura populista". Lia Olguta Vasilescu i-a replicat lui Victor Ponta: "Am inteles. Nu e bine ca dam bani de pensii si salarii ca e populism. Suntem singurul guvern care a plafonat pensiile speciale din iulie 2017, iar asta ne-a costat la vot. Despre legea USR-ului care vrea sa taie legile speciale. Gresit. E o mare minciuna. Ipocrizia ucide”
Impactul bugetar al Legii pensiilor este, intr-adevar, unul foarte mare. De unde vor fi bani de pensii?
Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat ca bugetul va putea sustine cresterea pensiilor, subliniind ca exista „spatiu bugetar” pentru a acoperi toate platile.
"Noi discutam pe trei paliere aici: resursele financiare, influenta platii pensiilor in PIB. Aici e un element important si colegii nostri nu stiu, la noi este de doua ori sub minimul mediei Uniunii Europene influenta platilor in PIB. La noi e undeva la 6. In UE e intre 12 si 15% din PIB. Deci avem spatiu bugetar, putem face acest lucru (bugetul poate acoperi cresterea pensiilor, n.r.). Noi discutam de bugete anuale, nu de bugete multianuale. Dar ce ne-a incurajat pe noi. Pe masurile impuse si introduse de noi ne uitam, de exemplu, ca anul trecut de la un deficit de 18 miliarde am ajuns la un deficit de 4, 2miliarde. A fost un salt foarte mare”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai, la Antena3.
USR: "Nu poti pretinde sa reformezi sistemul de pensii, dar pastrezi pensiile speciale"
Multi membri ai Opozitiei s-au declarat impotriva acestui proiect. Unul dintre acestia este Valeria Schelean, deputat PNL, care a spus ca "In legea pensiilor nu trebuie sa existe sintagma platita de angajator. Este obligatia statului sa se asigure ca sunt platite toate taxele datorate. Legea pensiilor pune angajatul in situatia de a fi privat de dreptul la pensii”.
"Nu poti pretinde sa reformezi sistemul de pensii, dar pastrezi pensiile speciale. Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale!”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR.
Si de la UDMR au fost voci care au contestat proiectul. De exemplu, Eva Csep, deputat UDMR a spus ca "Articolul despre care discutam azi, care a fost reexaminat la cererea CCR, era un amendament depus de UDMR care viza persoanele cu dizabilitati. Nu se poate face economie pe spinarea nevoiasilor, pe spinarea persoanelor cu dizabilitati”.
"Nici dupa decizia Curtii Constitutionala, actuala majoritate nu a vrut sa adopte o lege care sa garanteze in mod real dreptul la pensie”. „Formula adoptata este absolut neclara. (…) Dispozitiile CCR nu au fost transpuse in acest proiect de lege”, a sustinut deputatul PNL Valeria Schelean.
La randul sau, deputatul USR Cristian Seidler a criticat faptul ca nu au fost abrogate pensiile speciale. "Bani oricum nu exista pentru majorarea pensiilor. (…) Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale!”.
De asemenea, nici PMP nu vede cu ochi buni noua Lege a pensiilor. "Pana acum, cei de la PSD au reusit sa creeze inechitati grave, au creat categorii noi de privilegiati, la care au tot adaugat cu pensiile speciale. PMP e de acord cu cresterea salariilor si a pensiilor, ca romanii sa traiasca mai bine”, a spus Marius Pascan, deputat PMP.
Principalele prevederi ale Legii pensiilor:
In prezent statul cheltuie cu pensionarii aproximativ 6,1 miliarde de lei. Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei in acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei in anul 2020 (alegeri locale si parlamentare), iar in ultimul an de aplicare (2022) ar urma sa aiba un impact de 81 miliarde de lei
- Proiectul de lege prevede cresteri etapizate ale punctului de pensie, pana in anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.
- Proiectul prevede cresteri etapizate ale punctului de pensie pana in anul 2021, astfel: 2019 - 1.265 de lei, 2020 - 1.775 de lei, 2021 - 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinta se va indexa anual cu rata inflatiei si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
- Se mentine contractul se asigurare facultativa. In proiectul noii legi se mentine contractul de asigurare facultativa, care sufera, totusi, cateva modificari. Astfel, daca in actuala lege se poate plati doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana isi va putea alege perioade diferite necontributive ca sa totalizeze 5 ani. Plata se va putea face in rate, dar nu mai tarziu de 1 an de la incheierea contractului. In cazul neplatii integrale, se va lua in calcul suma partial achitata.
- Se introduc masteratul si doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare
- Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limita de varsta, cea anticipata, cea de invaliditate si cea de urmas. Sunt aceleasi patru categorii ca si in vechea lege, dar unele au suferit modificari de structura.
- Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani. Incepand cu al 4-lea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil.
- Pensia de urmas se mentine si, in plus de actualele prevederi, apare o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.
- Pensia minima se calculeaza raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.
- Proiectul prevede ca se valorifica toate drepturile de natura salariala, pentru care s-au platit contributii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii si alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat daca pensionarul va aduce acte doveditoare din care sa rezulte un procent mai mare. Daca dupa recalcularea conform adeverintelor aduse rezulta o pensie mai mica, atunci se pastreaza pensia calculata cu majorarea de 10% acordata initial.
Saptamana trecuta, Senatul a respins, in plen, proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR. Au fost inregistrate 67 de voturi "pentru” si 22 abtineri, nefiind intrunit numarul minim necesar pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic.
Citeste si:
Serviciile de ride sharing au intrat in legalitate dupa ce Guvernul a adoptat OUG-ul care reglementeaza acest domeniu