Lege noua pentru pensiile judecatorilor si procurorilor. Plafonul de calcul scade la 65% din venituri
pensii magistratipensii procuroripensii specialepnrr
Guvernul propune o reforma a pensiilor magistratilor, plafonul de calcul urmand sa scada la 65% din venituri, in timp ce varsta de pensionare ar urma sa creasca gradual.
Plafonul de calcul pentru pensiile judecatorilor si procurorilor scade la 65% din venituri, conform unui nou proiect de lege depus in Parlament. Initiativa vine ca urmare a angajamentului Romaniei din PNRR si vizeaza modificarea sistemului de pensii pentru magistrati. In prezent, pensiile de serviciu sunt calculate la 80% din baza de venit, ceea ce creeaza un decalaj considerabil fata de pensiile bazate pe contributivitate. Noua lege ar urma sa reduca acest decalaj si sa uniformizeze regulile din sistemul public si cel special.
Reforma, o conditie pentru deblocarea fondurilor europene
Schimbarile sunt motivate nu doar de presiunea interna, ci si de cerintele impuse prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Romania risca sa piarda 230 de milioane de euro pentru ca nu a reformat la timp pensiile speciale. Potrivit
Hotnews, proiectul de lege semnat de Marcel Ciolacu, Catalin Predoiu, Kelemen Hunor si Varujan Pambuccian urmareste sa elimine inechitatile dintre sistemele de pensii. Potrivit initiatorilor, „masurile propuse sunt necesare pentru alinierea tuturor pensiilor din perspectiva echitatii”.
Creste varsta de pensionare, scade procentul din baza de calcul
O alta modificare semnificativa este introducerea unei varste minime de pensionare. Daca pana acum magistratii se puteau pensiona indiferent de varsta, odata cu atingerea vechimii de 25 de ani, noua lege impune o varsta minima de 48 de ani incepand cu 2026. Mai mult, varsta va creste treptat pana in 2045, ajungand la 65 de ani. In paralel, plafonul de calcul scade la 65% din venituri, fata de 80% cat este in prezent, ceea ce va reduce automat valoarea pensiilor de serviciu.
Proiectul vine in contextul deciziei Curtii Constitutionale din decembrie 2024, care a declarat neconstitutionala impozitarea progresiva a pensiilor speciale. Drept urmare, Guvernul a renuntat in martie 2025 la aceasta forma de impozitare, revenind la cota unica de 10% pentru sumele ce depasesc 3.000 de lei. Astfel, reforma propusa incearca sa raspunda cerintelor Comisiei Europene fara a incalca deciziile CCR, prin masuri care tin de baza de calcul si conditiile de pensionare.
In expunerea de motive, initiatorii subliniaza ca actualul sistem creeaza privilegii care nu mai pot fi justificate. Media veniturilor lunare din ultimii doi ani inaintea pensionarii va fi baza pentru calculul pensiei, iar procentul aplicat va fi redus la 65%. Aceasta ajustare se va aplica nu doar judecatorilor si procurorilor, ci si personalului auxiliar din instante si parchete. Scopul este reducerea diferentelor fata de
pensiile din sistemul public si recastigarea increderii opiniei publice.