Lefuri mai mari pentru angajatii romani, fix cand nu mai sperau. Ce planuri si bugete au patronii pentru anul acesta
lefuri maritesalarii marimajorari salarialeangajatisalarii 2023
Am intrat in primavara anului 2023 si pentru multi angajati ultimul an a fost dezastruos din perspectiva financiara. Inflatia exploziva si criza costului vietii au transformat nivelul de trai decent intr-o provocare reala pentru milioane de salariati, in contextul in care cei mai multi dintre ei, desi au primit majorari salariale, acestea n-au acoperit rata scumpirilor. Insa exista numerosi angajati ce au ramas cu acelasi venit din 2021 sau 2022, iar povara cheltuielilor apasa si mai greu pe umerii lor.
Ei bine, in lunile urmatoare situatia are mari sase sa se imbunatateasca, dat fiind faptul ca managerii romani pregatesc cresteri salariale pentru lucratorii lor. Deja s-au construit bugetele, iar vestile sunt imbucuratoare.
Conform unui sondaj eJobs, 6 din 10 companii spun ca au bugetat mariri salariale pentru acest an, asta in conditiile in care 73,7% au adoptat aceasta masura si anul trecut.
Angajatii se pot astepta la majorari salariale cuprinse, in medie, intre 5 si 10%
"2022 a fost un an in care cea mai mare parte a angajatilor au putut sa isi renegocieze salariile pentru ca piata le-a creat contextul favorabil in acest sens. Pare ca si 2023 este in aceeasi linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au facut anul trecut includ majorari salariale in medie cu 5% - 10%.
Este o marja procentuala aplicata si anul trecut, in cea mai mare parte a cazurilor. Chiar daca majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflatia, au preferat sa aloce mariri salariale la nivelul intregii companii, stiind ca acesta, este pana la urma, principalul criteriu care ii determina pe candidati sa isi schimbe jobul”, spune Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Un sfert dintre respondentii sondajului spun ca salariile nu vor creste cu mai mult de 5% anul acesta, in timp de 37,5% au programate mariri intre 5% si 10% comparativ cu anul trecut. 20,8% anunta majorari de 10% - 20%, iar 12,5% spun ca vor fi ajustate cu inflatia.
Exista deja o aliniere din punctul de vedere al acordarii acestor cresteri, respectiv 68,2% dintre angajatori spun ca ele vor viza toti angajatii din companie. 18,2% declara ca fiecare manager de departament va decide ce angajati vor primi salarii marite, in functie de performanta acestora. 9,1% au bugetate cresteri in special pentru angajatii din pozitii entry level, iar 4,5% le vor directiona catre specialistii din companie, ca metoda de retentie.
"21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm ca nu vor aplica o astfel de masura in 2023, iar principalul motiv pe care il invoca in acest sens este faptul ca se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei. Un alt argument, mentionat de 12% dintre respondenti, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot sustine cresteri salariale in acest an", explica Ana Calugaru.
Vanzarile, resursele umane, productia, telecomunicatiile, IT-ul, bankingul si agricultura sunt principalele domenii in care sunt stabilite cresteri salariale in lunile care urmeaza. Cele mai multe dintre companiile participante la sondaj sunt din Bucuresti (47,7%), urmatoarele judete, din punctul de vedere al reprezentativitatii, sunt Cluj, Mures, Prahova, Brasov, Constanta, Timis, Bacau si Suceava. Sondajul a fost realizat in luna februarie, pe un esantion de 130 de companii angajatoare.
Foto: pixabay.com