Lasati-i sa plateasca facturi mari, spune FMI guvernelor europene. Trebuie sa facem economie si o facem doar cand suntem arsi la buzunar
economisire energie
Se prefigureaza tot mai mult o iminenta criza energetica profunda in iarna, pe masura ce cresc temerile ca Rusia va opri complet livrarile energetice catre statele care i-au impus sanctiuni economice. Pentru a putea iesi din aceasta iarna, UE propune deja statelor membre un plan de reducere a consumului de gaz cu 15%, care momentan se afla la stadiul de indemn. Doar ca am putea avea parte de o economisire "fortata", la care sa apelam din cauza ca nu ne vom mai permite luxul confortului.
Ca sa intelegem mai bine situatia, notam ca marile economii au inceput deja sa faca economii, insa cel mai interesant aspect vine din partea Fondului Monetar International, care sugereaza Guvernelor europene sa lase consumatorii sa se confrunte cu greul facturilor. Resimtind povara financiara, oamenii vor fi "fortati" sa faca economii pentru a plati mai putin. Practic, sa se diminueze ajutorul oferit de stat (prin compensare, de exemplu), pentru a creste costul platit de consumatorul final.
Fondul Monetar International a avertizat astfel guvernele europene sa nu intervina in agravarea crizei energetice din regiune cu un sprijin financiar larg.
FMI a declarat miercuri ca guvernele ar trebui sa depuna eforturi pentru a proteja gospodariile cele mai vulnerabile cu sprijin directionat, dar a remarcat ca politicile existente menite sa protejeze toti consumatorii de cresterea costurilor ar afecta economiile europene, ce se afla deja in pragul recesiunii.
Doar persoanele aflate in situatii foarte grele sa mai fie ajutate la plata facturilor
Cu alte cuvinte, daca guvernele asculta indemnul FMI, doar oamenii nevoiasi vor mai fi sprijiniti in suportarea costurilor facturilor la energie. Restul ar urma sa plateasca pretul integral si, vazand cat de mult au de plata, vor face singuri economie. Astfel, UE isi va atinge obiectivul de a reduce consumul si isi va asigura traversarea iernii, in cazul in care Rusia inchide complet "robinetul".
Astfel, actualele masuri cum ar fi compensarea facturilor la energie si gazul natural ar putea sa mai fie aplicate doar unui numar foarte mic de beneficiari, nu tuturor consumatorilor.
Pe de alta parte, masuri ar putea fi luate si impotriva gigantilor energetici, a marilor companii din industrie care in aceasta perioada de criza inregistreaza profituri uriase. In acest sens, secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres , a criticat miercuri companiile de petrol si gaze pentru aparentul lor profit obtinut in aceasta peroada.
"Este imoral pentru companiile de petrol si gaze sa obtina profituri record din aceasta criza energetica pe spatele celor mai sarace oameni si comunitati", a spus Guterres intr-un discurs.
Foto: pixabay