Lansata in cursa pentru suprematia mondiala, China isi construieste un adevarat imperiu colonial de tip nou
chinafmibanca mondiala
In perioada pandemiei, activitatea economica si schimburile comerciale la nivel global s-au contractat semnificativ. In mod evident, cele mai afectate tari sunt cele sarace care, pentru a supravietui, au fost nevoite sa contracteze imprumuturi din ce in ce mai mari.
Conform unui studiu publicat de Fondul Monetar International, la sfarsitul anului trecut datoria publica cumulata a tutror tarilor lumii a atins un maxim istoric. Evident, tarile sarace intampina cele mai mari greutati in rambursarea imprumuturilor contractate si a dobanzilor aferente.
Pentru a le mentine pe acestea, cat de cat, pe linia de plutire, Fondul Monetar International si
Banca Mondiala au initiat programul Debt Service Suspensionn Initiative (DSSI), prin care tarile sarace pot sa-si suspende, temporar, plata datoriei externe.
Anul trecut, aproape 70 de tari au accesat DSSI si si-au inghetat plata datoriei externe pana cand economia globala isi va reveni din criza provocata de pandemie.
In total, prin programul DSSI, tarile sarace care au accesat programul amintit au amanat, anul trecut, plata a 17,68 miliarde de dolari din totalul datoriei lor externe.
Cea mai interesanta informatie continuta de raportul celor doua institutii financiare internationale amintite anterior nu este cea referitoare la sumele la care se ridica datoria externa a tarilor sarace, ci cea care dezvaluie identitatea creditorilor.
In ordine alfabetica, prima tara pe lista celor care au accesat DSSI este Afganistanul. Principalul creditor al acestei tari este Rusia, care "detine" 97% din datoria externa Afganistanului.
Principalii doi creditori ai Bangladesh-ului sunt Rusia (31,75% din totalul datoriei externe) si China (20,8%).
Sa ne concentram atentia asupra Chinei: 52,3% din datoria externa a Beninului a fost contractata din China.
Tot din China provin 66,52% din datoria externa a Cambodgiei, 68,64% din datoria externa a Pakistanului, 92,2% din datoria externa a Angolei, 79,43% din datoria externa a Kenyei, 71,96% din datoria externa a Camerunului, 31,05% din datoria externa a Ciadului, 43,93% din datoria externa a Republicii Democrate Congo, 75,04% din datoria externa a Etiopiei, 70,54% din datoria externa a Kazashtanului si lista continua.
Comentatori avizati ai datelor furnizate de Fondul Monetar International si Banca Mondiala vorbesc despre "interese strategice alternative" ale Chinei, care au determinat-o sa fie cel mai mare creditor al celor mai sarace tari din lume.
Ce inseamna "interese strategice alternative" nu este deloc greu de inteles. In marele mars catre dorita pozitie de economie dominanta la nivel mondial, China isi subordoneaza cele mai sarace tari, transformandu-le in economii vasale, prin intermediul creditelor pe care le acorda si va deveni, in viitorul apropiat, cel mai mare proprietar de resurse naturale din lume.
Citeste si: Yuanul digital sau strategia Chinei de a da lovitura secolului pe piata monetara
Sursa foto: pexels.com