La taxe inainte, la salariu inapoi
salarii romaniataxe romania
Romania este pe penultimul loc in Uniunea Europeana (UE), Spatiul Economic European (SEE) si Elvetia, la "capitolul" salariu minim, dar pe opt la taxarea muncii.
Desi salariul minim in Romania a avut cea mai mare crestere (16%), intre 2016 si 2017, din UE, SEE si Elvetia, valoarea acestuia ne pune pe penultimul loc, inaintea Bulgariei.
In schimb, in ceea ce priveste taxarea muncii, suntem pe locul opt, inaintea Finlandei, Austriei, Poloniei, Cehiei si Germaniei, potrivit unui studiu KPMG, care analizeaza salariul minim in UE, SEE si Elvetia.
Studiul vine in intampinarea angajatorilor care detaseaza personal in statele membre UE, SEE si Elvetia prin prezentarea principalelor cerinte legislative din acestea.
Cunoasterea cerintelor ii va ajuta pe angajatori sa planifice detasarile eficient si sa asigure conformarea cu legislatia aplicabila in statele respective.
KPMG prezinta o imagine de ansamblu a cerintelor privind salariul minim aplicabil in fiecare dintre statele membre, informatii cu privire la principalele prevederi ale Directivei privind detasarile internationale si discuta necesitatea introducerii unei noi Directive.
Studiul include reprezentari grafice ale cerintelor privind salariul minim aplicabil in statele membre ale Comunitatii Europene, evolutia acestora din ultimii ani, structura costurilor suportate de angajatori in vederea acordarii salariului minim, precum si cotele efective de impozitare aplicabile salariului minim practicat de fiecare stat.
Una dintre sectiuni include informatii specifice fiecarui stat in parte cu privire la cerintele minime de salarizare, procedurile administrative aplicabile, precum si statusul transpunerii Directivei 67/2014/EU in legislatia locala.