La taclale cu Bogdan Hossu despre pensii, salarii, transferul contributiilor sociale si viitorul angajatului roman

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La taclale cu Bogdan Hossu despre pensii, salarii, transferul contributiilor sociale si viitorul angajatului roman La taclale cu Bogdan Hossu despre pensii, salarii, transferul contributiilor sociale si viitorul angajatului roman
de Ion Dan Trestieni la 12 Oct. 2017 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
legea salarizariilegea pensiilortransferul contributiilor sociale la angajatlipsa dialoguluibogdan hossu

S-a publicat recent un interviu cu Bogdan Hossu. El prezinta ideile pe care nu a reusit sa le prezinte direct guvernului, in lipsa oricarui dialog .

Pe fondul refuzului liderilor PSD – in special al lui Liviu Dragnea – de a se intalni cu cele cinci mari confederatii sindicale din Romania, Bogdan Hosu, liderul Confederatiei Cartel Alfa, a acordat un interviu interesant pentru Ziare.com “Cum va taia PSD si salariile, si pensiile. 4 milioane de oameni vor plati din greu. Interviu”, de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor,11 Octombrie 2017.
 
In esenta viziunea lui Bogdan Hossu este urmatoarea : “Salariatul va deveni un fel de sclav, vor fi angajati care nu isi vor primi concediile medicale, ajutorul de somaj, vor fi obligati la birocratie. PSD devine constient ca promisiunile lui sunt nerealizabile si atunci incearca sa realizeze mecanisme prin care sa anuleze in fapt cheltuielile pentru promisiunile facute”

Bogdan Hossu arata imperfectiunile Legii salarizarii, a transferului contributiilor sociale in totalitate la angajat si a Legii pensiilor. Toate acestea vor conduce la sume mici de bani in buzunarul cetatenilor, desi guvernantii sustin contrariul.
Interesant si inedit este faptul ca Hossu dezvaluie o parte din culisele unor discutii private intre sindicalisti si guvernanti. Iata ce spune  : ”Au recunoscut toti membrii guvernului ca, de fapt, tot acest transfer de taxe este ca sa poata rezolva problema legii de salarizare a bugetarilor.” Se face referire la faptul ca transferul contributiilor sociale in totalitate catre angajat e necesar pentru a putea aplica legea sus-mentionata, asa cum s-a promis in campania electorala.

Iata interviul integral
 
I. 1. Premierul Tudose va acuza ca un joc de interese personale este explicatia pentru faptul ca respingeti vehement mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat. Ce interese aveti, dle Hossu?
 
R.1.Nu fac niciun joc. Se pare ca unii dintre membrii guvernului nu au prea lucrat in economie si nu inteleg consecintele unor mecanisme. Au recunoscut toti membrii guvernului ca, de fapt, tot acest transfer de taxe este ca sa poata rezolva problema legii de salarizare a bugetarilor.
 
I.2. Ce problema?
 
R.2. Pe textul astazi in vigoare nu au bani pentru aplicarea in parametri a legii. Dar nu poti distruge o politica sociala construita in zeci de ani inclusiv prin lupta partidelor socialiste europene. Aceasta constructie de responsabilitate a angajatului si a angajatorului e unul dintre fundamentele modelului social european.
 
Nu poti distruge asa ceva ca sa rezolvi conjunctural o problema de lansare a unei note prea entuziaste, ca sa nu zic populiste, legate de Legea salarizarii bugetarilor. Este cu mult mai simplu sa se discute cu structurile sindicale ca aceasta minciuna, inclusiv pentru sectorul bugetar, sa fie absorbita intr-o reformulare a legii.
 
I.3. Dl. Tudose va propune un schimb: sa renuntati la Legea salarizarii in schimbul renuntarii la mutarea contributiilor.
 
R.3. Asta e santaj. Ei vor sa renuntam la toata Legea salarizarii. Pentru 2008 ea prevede trei cresteri salariale: 25% pentru toti bugetarii de la 1 ianuarie, 20% pentru cei din invatamant in martie-aprilie, iar pentru cei din sanatate aplicarea valorilor din 2022.
 
Noi am propus asa: in loc de cresterea de 25% de la 1 ianuarie, dar care pe net nu se vedea decat cu 4,3%, sa le dea o crestere pe brut, in fiscalitatea existenta, care sa genereze aceeasi crestere pe net de 4,3%. Pentru restul de 22%, le-am propus sa prelungeasca termenul de aplicabilitate, sa puna anul 2024 in loc de 2022.
 
Pentru sanatate sa dea promisiunea fara transferul de taxe sociale. Daca in 2022 ar avea 4.000 de lei, in loc sa ia suma cu tot cu transfer, sa ia doar 3.100 pe fiscalitatea actuala. La fel si la invatamant. Daca faci asa, pe net toata lumea va vedea mai mult decat ar vedea cu transferul.
 
Dar se pare ca dna Vasilescu are orgolii personale si vrea sa arate ca legea domniei sale este excelenta. A si dat declaratii de tipul: "numai peste cadavrul meu se va modifica legea salarizarii bugetare".
 
I.4. V-a spus dvs?
 
R.4. A spus-o unor colegi care mi-au transmis. Declaratii belicoase fara sens. Ei nu inteleg ce se intampla in sectorul privat. Intreaga responsabilitate se va muta de la angajator la angajat. Este in contradictie cu promisiunea din campanie ca vor face reduceri de taxe si de fiscalitate care sa se vada in buzunarul salariatului.
 
I.5. Cine este beneficiarul facilitatilor fiscale si de reducerea a taxelor fiscale?
 
R.5. Angajatorul si statul roman. Daca adaugam ca pentru meseriile liberale va fi o contributie obligatorie in plus, constatam ca a fost o gandire perversa in care se dorea contributia unei mari majoritati a pietii muncii ca sa-si salveze aparentele legate de cresterea salariilor in sectorul bugetar.
 
I.6. Deci inca un castigator.
 
Nici sectorul bugetar nu e incantat pentru ca efectul Legii salarizarii, facuta pe genunchi, este reducerea veniturilor de la 1 ianuarie, pentru categorii intregi, nu doar pentru cateva persoane.

I.7. Cine?
 
R.7. Cei care sunt la APIA, la ANAF, politistii. Marea majoritate a celor din sanatate vor avea venituri mai mici in structura.
 
I.8. Ce se intampla in cazul drepturilor de autor si al profesiilor liberale?
 
R.8. Transferul contributiilor va provoca o pierdere, la medie, de 200 de lei.
 
I.9. Si totusi, dl. Dragnea sustine ca sindicatele protesteaza fata de cresterea salariilor.
 
R.9. E o gandire care imi scapa. De o luna am facut o cerere comuna, toate cele cinci conferederatii sindicale reprezentative, solicitandu-i o intalnire de urgenta exact pe tema aceasta. Nu a dorit, desi insusi statutul PSD prevede asemenea intalniri periodice obligatorii cu sindicatele.
 
Asa cum s-au razgandit in alte dati, de exemplu in cazul impozitarii pe cifra de afaceri, ar fi perfect normal sa se razgandeasca intr-o problema care va afecta profund intreaga societate, intreaga piata a muncii.
 
 
I.10. O va afecta si altfel decat prin valoarea salariilor?
 
R.10. Ce se va intampla cu angajatii care astazi lucreaza in conditii deosebite si speciale? Angajatorul era penalizat daca nu avea capacitatea sa sigure conditii normale de lucru. Transferandu-se practic toate obligatiile, salariatul va deveni un fel de sclav care trebuie sa raspunda oricaror conditii, chiar daca sunt nejustificat de periculoase pentru el.
 
Ce se intampla cu concediile medicale? Din a patra zi ele trebuie suportate de catre angajator, deci va trebui o decontare. Cum se vor face decontarile pentru ca salariatului sa i se plateasca in timp real diferenta de salariu pentru concediile medicale? Ar trebui inca o armata de functionari publici care sa faca toate calculele pe care le face acum personalul companiei.
 
In cazul biletelor gratuite pentru studenti, ele nu pot fi obtinute fara legitimatii care vor fi scoase, daca vor fi scoase, peste 3-4 luni de zile. La fel va fi si cu concediile medicale.
 
Sunt multe necunoscute. Sunt multe acte normative care ar trebui modificate, precum legea legata de riscul de sanatate si accidente la locul de munca, legea legata de fondul de garantare a salariilor. Exista o directiva europeana si o conventie internationala care impun garantarea salariilor in caz de insolventa a societatii.
 
Sunt lucruri pe care nu le-au gandit, vor face o sesiune pe genunchi si cei care vor suferi vor fi angajatii care nu isi vor primi concediile medicale, ajutorul de somaj, vor fi obligati la birocratie.
 
Au un stil care aduce aminte de multe ori de gandirea comunista. Adica vrei sa spui ca ai dat, dar in acelasi timp faci toate blocajele si birocratia necesara pentru ca nimeni sa nu beneficieze de ceea ce ar fi trebuit sa dai sau ai promis ca vei da.
 
Sunt sisteme care trebuie construite cand faci asemenea schimbari de politica si ele incumba nu numai personal, ci si infrastructura necesara.
 
Ganditi-va ca trebuie schimbate 5 milioane de contracte individuale de munca inregistrate la REVISAL. Poate REVISAL? Nu. Asa au facut cu split TVA: va face trezoreria. Dar trezoreria nu are capacitatea, nu opereaza online si are program redus de lucru. Nu tin cont de aceste lucruri pentru ca nu vin din activitatea reala.
 
I.11. Deci programul electoral si apoi cel de guvernare al PSD au fost o mare minciuna?
 
R.11. Se dovedeste ca programul de guvernare introduce elemente noi fata de programul electoral cu care PSD a castigat. Deci PSD devine constient ca promisiunile lui sunt nerealizabile si atunci incearca sa realizeze mecanisme prin care sa anuleze in fapt cheltuielile pentru promisiunile facute.
 
In programul electoral al PSD nu era prevazut transferul taxelor respective. Si la pachet mai bagam o lege care nu era prevazuta, a pensionarii.
 
Ea vorbeste de o crestere a punctului de pensie cu 75% in trei ani de zile. Adica de la 1.000 de lei, cat e punctul de pensie acum, la 1.750 de lei. Si cu transferul contributiilor, care va majora salariul mediu (care are o pondere in formula calcularii punctului de pensie), tot inseamna ca in fiecare an valoarea punctului de pensie va creste cu 150 de lei. De unde?
 
Doar schimband formula de calcul si penalizand marea majoritate. La pensiile speciale nu vor sa schimbe formulele, doar le ingheata, dar pentru restul populatiei va fi schimbata formula de calcul.
 
Dna Vasilescu nu intelege ce inseamna contractul social intre stat si cetatean. Noi ne-am angajat pe o anumita formula. Ca sa o schimbe, trebuie sa imi ia aprobarea. In programul de guvernare nu exista schimbarea formulei de calcul, ci doar cresterea valorii punctului de pensie.
 
Iar o minciuna: iti majorez valoarea punctului de pensie, dar iti schimb modalitatea de calcul si practic vei avea tot atat sau chiar mai putin.
 
Exista niste elemente ingrijoratoare pentru pensii si fonduri de pensii. Facand o noua reducere de taxe sociale se ajunge la un contrast. In 2001, angajator - angajat plateau pentru pensie 35%, astazi, cu reducerile propuse, va fi in jur de 20% pentru Pilonul 1. Deci fondul de pensii pe Pilonul I se reduce cu 40%.
 
Daca pana in 2014, pensia medie pe Pilonul I era mai mare decat pensia medie pe toate sistemele de pensii din Romania, din 2014 pensia medie pe global devine mai mare decat pensia medie pe Pilonul I. Asta inseamna ca au crescut substantial numarul de beneficiari de pensii speciale si valorile lor, ceea ce absoarbe bani de la bugetul de stat. 
 
I.12. De ce v-a luat PSD in mod special la tinta?
 
R.12. Noi am facut miting impotriva acestei masuri si ei se simt atacati. Dar noi nu putem lasa un guvern care face "nebunii" legate de politicile de pe piata muncii.
 
Am comunicat ca daca tin neaparat sa faca transferul, sa scoata actul normativ care prevede cresterea salariilor tuturor angajatilor din Romania si, in acelasi timp, sa o atace la CCR. Daca CCR va spune ca e neconstitutionala inseamna ca trei sferturi din piata muncii va fi penalizata prin scaderea salariilor.
 
Spaima noastra e ca vor construi bugetul din 2018 pe acesta logica si va fi foarte greu de schimbat intreaga lui filosofie. Iar rezultatul va fi ca marea majoritate a salariatilor vor fi penalizati.
 
I.13. Premierul Tudose spune ca niciun angajator nu va scadea salariile, chiar daca nu va fi obligat, pentru ca si-ar pierde oamenii.

R.13. Nu-i adevarat. In 2015, pe timpul guvernarii Ponta, au zis ca scazand cu 5% contributiile sociale, vom avea o crestere de salarii si a numarului de salariati. N-a fost asa. N-a crescut nici numarul de salariati, n-au crescut salariile, decat in ritmul de crestere a salariului minim.
 
I.14. Ce veti face mai departe?
 
I.15. Am facut scrisoarea catre membrii PSD ca sa le atragem atentia si speram sa avem o intalnire cu Liviu Dragnea. Toate iesirile domniei sale denota ca nu intelege consecintele si responsabilitatea. Ea inseamna 4 milioane de salariati care vor plati din greu.
 
Spusele lui Bogdan Hossu trebuiesc luate in consideratie, dupa parerea mea, cel putin dintr-un motiv : are o mare experienta in ceea ce priveste relatiile de munca, atat la nivel national cat si la nivel mondial . Din1990 a fost lider sindical – Solidatitatea “90”, Cartel  Alfa – vicepresedinte al Confederatiei Mondiale a Muncii, membru al Biroului Executiv al Confederatiei Europene a Sindicatelor, etc, etc. “En passant” , a fost si pe la DNA, suspectat de coruptie. Ca toata lumea buna din Romania.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x