La Sanatate contribuie cu bani doar 6 milioane de oameni, dar toata Romania beneficiaza
sistemul medicalcnascontributii la sanatatecasscas
Sistemul medical romanesc ar trebui bagat pe sectia ATI.
In timp ce 6 milioane de oameni pompeaza lunar bani pentru sistemul medical, de servicii se bucura toata populatia.
Din pacate, cine contribuie constant si are un loc de munca sau inregistreaza si declara venituri, n-are adesea timp sa astepte saptamani de zile la rand pana primeste un loc pentru a-si efectua analize medicale decontate de CNAS. Prin urmare, oamenii merg in privat, unde scot alti bani din buzunar.
In schimb, la 112 apeleaza toata lumea, in
spitale se interneaza oricine are o urgenta sau nu, si nu de putine ori oameni care n-au contribuit cu niciun leu la sistem, sunt cei ce apeleaza masiv la servicii diverse: de la retete medicale gratuite, compensate, la interventii chirurgicale, apelare la salvare sau alte astfel de prestatii care sunt platite de cei 6 milioane de contribuabili.
Putini muncesc si cotizeaza "la greu", multi consuma
Bazinul contribuabililor a ajuns la 6 milioane dupa ce Guvernul a decis ca si angajatii din IT si Constructii sa treaca pe lista celor ce dau bani la Sanatate, la fel ca restul angajatilor din orice alt sector, pentru ca si ei beneficiaza de astfel de servicii.
“Anul trecut a crescut numarul de persoane care contribuie la fondul asigurarilor sociale de sanatate pentru ca anumite categorii - care sunt exceptate de la contributie, respectiv cei care lucrau in constructii si in domeniul IT, adica aproape 1 milion de persoane- au fost incluse in acest sistem si a crescut de la 5 la aproape 6 milioane numarul de contributori.
Circa 60 de miliarde de lei, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, plus sume importante in bugetul Ministerului Sanatatii care acopera programele de preventie sau alte activitati care contribuie la echilibrarea fondului de asigurari de sanatate.
Ceea ce ar putea sa schimbe foarte mult fata sistemului de sanatate este o corelatie intre performanta unei anumite unitati sanitare si modul de decontare al serviciilor", a explicat ministrul Alexandru Rafila, citat de
romania-actualitati.ro.
Foto: freepik.com