La nivel global, sanatatea a devenit o marfa pe care si-o cumpara doar cine isi permite
La fel ca mai toate activitatile economice, si comertul a avut de suferit din pricina restrictiilor impuse de pandemia COVID-19. UNCTAD - Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare, a publicat, recent, un raport in care estimeaza ca valoarea schimburilor comerciale in acest an va scadea, valoric, la nivel global, cu 7%-9% fata de anul trecut.
Conform raportului, in primul trimestru al anului curent (cand inca nu se vorbea despre pandemia COVID-19) valoarea schimburilor comerciale a scazut cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Totodata, raportul amintit estimeaza ca in cel de-al patrulea trimestru din 2020, valoarea schimburilor comerciale isi va incetini contractia si va scadea cu doar 3% fata de trimestrul IV din 2019.
Scaderea, in 2020, cu 7-9 procente fata de valoarea de anul trecut este insa o veste buna, daca tinem seama de faptul ca acelasi organism (UNCTAD) estima, in luna iunie a anului curent, o scaderea cu 20% a valorii schimburilor comerciale in acest an fata de 2019.
Imbunatatirea predictiilor se datoreaza in buna masura Chinei, ale carei schimburi comerciale in primele noua luni ale anului curent au ajuns (valoric) egale cu cele inregistrate anul trecut.
In afara de China, in toate celelalte tari valoarea schimburilor comerciale a inregistrat, in acest an, un recul semnificativ.
Pe continentul nord-american, de pilda, in primle sapte luni ale anului curent, valoarea exporturilor a scazut cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce valoarea importurilor s-a contractat cu 4%.
In aceeasi perioada de timp, importurile si exporturile tarilor europene au scazut, valoric, cu cate 13%.
Cele mai proaste cifre s-au inregistrat in America de Sud, unde exporturile au scazut, in primele sapte luni ale anului, cu 12%, iar importurile cu 24%.
In Africa, valoarea exporturilor a scazut, in acelasi interval de timp, fata de anul trecut, cu 21%, iar importurile cu 17%.
Iata ca, si in domeniul comertului, China a gasit cele mai bune solutii pentru iesirea din criza generata de pandemia COVID-19.
Analizand cifrele referitoare la comertul cu materiale sanitare si tehnica medicala pentru primle noua luni ale anului curent, raportul UNCTAD a mai evidentiat inca un lucru, care confirma decalajele imense dintre tarile bogate si tarile sarace.
Astfel, daca pentru fiecare cetatean din statele bogate s-au cheltuit cu 10 dolari pe luna mai mult in perioada pandemiei comparativ cu cheltuielile facute anul trecut pentru achizitia de echipamente medicale si materiale de protectie individuala, tarile cu venituri medii si-au permis sa cheltuieasca, lunar, cu 1 dolar mai mult pentru fiecare cetatean, in vreme ce tarile sarace au suplimentat, lunar, aceasta categorie de cheltuieli cu doar 0,1 dolari pentru fiecare cetatean.
Altfel spus, sanatatea a devenit si ea o marfa: cine isi permite si-o cumpara, cine nu, poate apela la serviciile preotului.
Sursa foto: maxpixels.net