La nivel declarativ, Rusia si Germania se ataca dur. In realitate, insa, fac afaceri de miliarde
afaceri gazpromgazprom germaniaimporturi gaze rusesti
Asa cum, la nivel declarativ, de fatada, politicenii nostri sunt la cutite, si pe la spate isi inoada cozile, la fel este si razboiul declaratiilor internationale. In ambele cazuri, afacerile - mai ales cand este vorba despre resurse esentiale - bat toate celelalte interese. Desi Europa este foc si para pe Rusia, continua sa plateasca bani grei acesteia.
De multe ori, Occidentul a acuzat Rusia ca isi limiteaza exporturile de gaze spre Europa pentru a presa autoritatile de reglementare sa aprobe conducta Nord Stream 2.
Cum-necum, certe esta ca, in 2021, importul de gaze naturale rusesti catre consumatorii din Europa, efectuate prin conducta Nord Stream s-au pastrat la nivelul record din 2020: 59,2 miliarde metri cubi.
Atat de mare este cantitatea incat ea a depasit capacitatea nominala a conductei, de 55 de miliarde metri cubi pe an, insa, potrivit Gazprom, gazoductul poate transporta o cantitate mai mare decat cea nominala, datorita imbunatatirii unor parametri tehnologici.
Datele Nord Stream AG, operatorul conductei, arata ca, de la punerea in functiune a acesteia, peste 441 miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti au fost livrate prin Nord Stream.
Incertitudine pentru Nord Stream 2
In conditiile unei cereri tot mai mari de gaze rusesti, in 2015, Gazprom si cinci companii europene au semnat un acord pentru construirea Nord Stream 2, constand in doua gazoducte cu o lungime de 1.200 de kilometri.
Nord Stream 2, investitie de 11 miliarde de dolari, va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
In septembrie 2021, Gazprom a anuntat finalizarea Nord Stream 2, dar, in noiembrie, autoritatea de reglementare in energie din Germania a suspendat procesul de autorizare a Nord Stream 2, deoarece operatorul acesteia isi are sediul in Elvetia si trebuie sa infiinteze o companie in conformitate cu legislatia germana pentru a obtine autorizatia de functionare.