Klaus-Heiner Lehne, Curtea Europeana de Conturi: Desi au 30 mld. euro la dispozitie, autoritatile romane au lansat foarte putine proiecte noi
fonduri europenefonduri nerambursabilecurtea europeana de conturiuniuÂnea europeanainfrastructura
PreseÂdintele Curtii de Conturi Europene trage un semnal de alarma cu privire la lipsa de interes a autoritatilor romane in accesaÂrea fondurilor neramburÂsaÂbile, in contextul in care Romania are peste 30 de miÂliarde de euro la dispozitie in exercitiul financiar 2014 - 2020 din fondurile structurale si de investitii alocate de UniuÂnea Europeana pentru proÂiecÂte de infraÂstrucÂtuÂra, insa au fost lansate foarte putine proiecte noi.
"Exista ingrijorari legate de cat de bine sunt folositi acesti bani. Comisia Europeana a remarcat ca autoritatile romane au lansat foarte putine proiecte noi, desi dezvoltarea infrastructurii este una dintre marile nevoi ale Romaniei“, a spus Klaus-Heiner Lehne pentru ZF.
Klaus-Heiner Lehne a mai spus ca fondurile structurale si de investitii europene reprezinta "un instrument fundamental pentru a intari coeziunea economica, sociala si teritoriala", iar prin intermediul a opt programe nationale si regionale Romaniei i s-au alocat 30,94 mld. euro de la Uniunea Europeana in perioada 2014 – 2020.
Prin urmare, cu o contributie nationala de 5,63 mld. euro, Romania are la dispozitie un buget total de 36,47 mld. euro pentru a investi in proiecte precum modernizarea sistemelor de apa sau constructia de autostrazi.
Premierul Viorica Dancila s-a intalnit cu presedintele Curtii de Conturi Europene saptamana aceasta la Bucuresti
Klaus-Heiner Lehne a facut o vizita oficiala la Bucuresti luni, pe 19 noiembrie, unde a fost primit de Viorica Dancila. Discutiile au vizat intarirea mecanismelor UE de gestionare si utilizare eficienta, economica si eficace a fondurilor europene, in folosul cetatenilor.
Premierul a reiterat disponibilitatea de cooperare cu forul european de audit, pe acest palier, in vederea maximizarii ratei de absorbtie si de asigure a unei gestionari eficiente a fondurilor europene, in special in domenii de interes pentru Romania, respectiv infrastructura.
In acest context, seful Executivului a apreciat ca vizita reprezinta o dovada a consolidarii dialogului si colaborarii intre institutiile din Romania si cele ale Uniunii Europene.
De asemenea, in contextul preluarii Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de catre tara noastra, prim-ministrul Viorica Dancila a transmis ca, la acest moment, Romania este pe deplin pregatita pentru indeplinirea unei astfel de misiuni.
Oficialul european a avut si cateva mesaje pentru romani, pe care le-a transmis prin intermediul televiziunilor.
Intr-un interviu acordat postului Antena 3, Klaus-Heiner Lehne a transmis Romaniei sa fie curajoasa si sa profite cat mai mult de oportunitatea preluarii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
"Momentul in care Romania va prelua presedintia Consiliului European se apropie iar noi, una dintre cele sapte institutii ale Uniunii Europene, la fel ca si auditorii europeni, suntem supusi unei reforme, avem o noua strategie, incercam sa trecem de la o abordare clasica spre un audit performant privind eficienta investitiilor, dar poti face asta doar daca discuti in prealabil cu membrii, cu unii membri din Parlamentul European", a mai spus Lehne.