Joseph Stiglitz, economistul laureat al Premiului Nobel, avertisment dur privind banii
previziuni economiceinflatie
Joseph Stiglitz este un economist american e laureat al Premiului Memorial Nobel pentru Stiinte Economice si al medaliei John Bates Clark, cunoscut in spatiul public pentru comentariile sale transante privind evolutia economia globala sau punctual a SUA.
De data aceasta, oficialul vorbeste in termeni duri despre ce se intampla cu economia numarul 1 a lumii, cea a Statelor Unite, unde - spune el - banca centrala a inteles gresit realitatea economica si actioneaza in consecinta, intr-o maniera eronata si nepotrivita, care nu are cum sa aiba efecte pozitive pe viitor.
Inflatia din SUA a inceput sa creasca intr-un ritm alarmant la inceputul anului 2021, pe masura ce economia a iesit din pandemie. In iunie 2022, inflatia in cea mai puternica economie globala avea sa atinga maximul ultimelor patru decenii - 9,1%, asta in conditiile in care in decembrie 2020 era de doar 1,2%.
Economistul laureat al Premiului Nobel da de pamant cu economia SUA si Rezerva Federala
Aceste cifre ar fi speriat Fed-ul (banca centrala a SUA), care ar fi actionat gresit prin scumpirea exagerata a banilor.
Rezerva Federala „nu si-a facut temele”, acuza Joseph Stiglitz!
Fed nu a inceput sa creasca ratele abia in martie 2022, iar presedintele Jerome Powell a insistat in mod repetat ca inflatia este „ tranzitorie ”, indicand ca ar putea fi usor de imblanzit.
Asa s-a ajuns la situatia halucinanta in care Fed a aplicat 11 scumpiri ale dobanzilor in ultima perioada, ajungandu-se azi la nivelul record al ultimilor 22 de ani pe piata monetara americana!
„Fed a crezut ca sursa inflatiei care a inceput in epoca post-pandemie a fost cererea in exces”, a comentat Stiglitz, citat de CNBC.
Stiglitz crede ca, de fapt, la baza inflatiei agresive nu a stat explozia cererii ci alte situatii, cum ar fi criza semiconductorilor.
Din fericire, desi contesta faptul ca Fed a fost atat de agresiv cu masurile de politica monetara, nu crede ca dobanzile piperate vor arunca America in recesiune, chiar daca reprezinta o greseala.
Economia SUA este incurajata sa depaseasca dificultatile datorita IRA, legislatiei de referinta a administratiei Biden care vizeaza productia, infrastructura si schimbarile climatice si care a fost lansata cu mai putin peste un an in urma si a stimulat noi investitii de peste 500 de miliarde de dolari.
Aceste investitii ar fi capabile sa impinga de la spate economia SUA si sa o tina destul de departe de pericolul recesiunii.
Sursa foto: unsplash.com