Investitorii straini, speriati ca in Romania se schimba fiscalitatea dupa cum bate vantul
proteste oameni afacerisuprataxare companiitaxa solidaritate
Se vede cat se poate de clar ca, indiferent de partidele din care provin, cu putine exceptii, politicienii care ajung in guvern au lucrat toata viata la stat, nu in mediul privat. Mai rau este ca, in ciuda numeroaselor semnale de alarma, nici nu se pun in pielea oamenilor de afaceri si sa inteleaga ca foarte numeroasele schimbari ale cadrului fiscal dau peste cap orice calcule facute de acestia.
Nu inteleg nici ca, desi
cadrul legal este rau, de multe ori, este si mai rau sa-l schimbi.
La inceputul toamnei, companiile membre ale Consiliului Investitorilor Straini (FIC) erau increzatoare in evolutia pozitiva a economiei si in gestionarea situatiei pandemice, dar, in ultimele doua luni, increderea s-a deteriorat rapid, iar elementele de stabilitate se dovedesc erodate de decizii luate fara o perspectiva economica sustenabila.
FIC a sesizat posibilele viitoare presiuni asupra bugetului si a sugerat masuri de redresare si stimulare a economiei, cum ar fi incurajarea investitiilor straine prin crearea si implementarea unei viziuni prin care Romania sa atraga investitii cu valoare adaugata ridicata si atragerea fondurilor europene disponibile atat prin PNRR, cat si prin cadrul financiar multianual.
In perioade de criza, nu trebuie aplicate taxe mai mari
Intr-un comunicat de presa, FIC isi exprima ingrijorarea fata de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidarite, fiind o axioma ca, in perioade de criza, nu trebuie aplicate taxe mai mari pentru ca ar frana cresterea economiei aflata intr-o perioada de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie.
Conform oamenilor de afaceri, ca in fiecare an, elaborarea bugetului ne gaseste nepregatiti fara reforme implementate si in fata aceleasi dileme: veniturile sunt prea mici pentru cheltuielile care cresc constant in ciuda faptului ca nicio investitie notabila nu a fost planificata sau realizata.
"Consideram ca provocarile bugetare pot fi rezolvate prin masuri care nu presupun un efort financiar suplimentar de la companiile mari care contribuie deja cel mai mult la bugetul de stat si pentru care colectarea TVA este cea mai ridicata, dintre care amintim posibilitatea cresterii veniturilor bugetare prin intermediul mecanismelor de crestere a conformarii voluntare precum si imbunatatirea colectarii prin intermediul digitalizarii ANAF", se arata in comunicatul oamenilor de afaceri.
Taxele puse intempestiv nu stimuleaza economia
Ei arata ca introducerea unor taxe in mod intempestiv, desi nu este un caz singular, fara o analiza atat a impactului direct, dar si comparativ cu compatibilitatea legislatiei europene si a posibilelor reactii subsecvente, in loc sa stimuleze economia astfel incat sa genereze venituri in plus la budget, penalizeaza exact acele segmente de companii care se conformeaza si au reusit sa performeze in conditiile sanitare restrictive.
FIC atrage atentia ca, de cele mai multe ori, luarea unor astfel de decizii fara o consultare reala cu mediul de afaceri, fara un dialog transparent si o perioada rezonabila de ajustare nu va avea efectul scontat, iar impactul negativ in imaginea Romaniei este foarte greu de schimbat.
"Sentimentul de incredere al membrilor nostri in ultimul an a avut un trend pozitiv, in ciuda conextului sanitar si restrictiilor in vigoare, tocmai pentru ca a existat transparenta si predictibilitate asupra reglementarilor fiscale", spun oamenii de afaceri.
De aceea, FIC considera ca stabilitatea sistemului fiscal, predictibilitatea, dar mai ales consultarea publica si o analiza atenta a impactului deciziilor ce urmeaza a fi luate in acest domeniu, vor putea crea un mediu economic care sa stimuleze cresterea in mod sustenabil.
Foto: pexels.com