Investitorii se uita cu tot mai mare ingrijorare catre Europa Centrala si de Est: ce ii sperie
burse ecesituatie economica eceingrijorare ece
Analistii financiari au devenit ingrijorati de pietele financiare din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care Uniunea Europeana se confrunta cu o criza a migrantilor la frontierele estice, acuzand Bielorusia ca a acordat vize refugiatilor, iar tensiunile dintre Ucraina si Rusia escaladeaza din nou, conform unei analize Reuters.
In acelasi timp, UE este in conflict cu Polonia si Ungaria in legatura cu statul de drept, iar Romania nu are inca guvern.
Investitorii au constatat ca bursele de valori din Europa de Est au cele mai slabe evolutii de peste un an, iar forintul ungar, zlotul polonez, leul romanesc, rubla ruseasca si rubla bielorusa au, la randul lor, deprecieri.
Tensiuni sporite in ECE
Un raport al bancii americane de investitii JPMorgan, numit "Bine ati revenit pe pietele emergente", remarca sporirea presiunilor in ECE, dupa cativa ani de calm relativ.
Raportul aminteste de migrantii care incearca sa ajunga in UE dinspre Bielorusia si ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia cu privire la orice noua actiune agresiva la frontiera cu Ucraina.
In acelasi timp, Romania incearca incropirea unui guvern, iar apelurile la separatism din Bosnia sunt un avertisment al revenirii conflictelor etnice in Balcani.
Raportul JPMorgan estimeaza ca deteriorarea pozitiilor conturilor curente implica adancirea deficitelor in Polonia, Cehia si Ungaria, fapt care ar duce la deprecierea suplimentara a monedelor si, alaturi de cresterea pretului la gaze cu 300% anul acesta, ar alimenta inflatia si ar forta bancile centrale sa majoreze in continuare dobanzile.
Inflatia in Polonia, Cehia si Ungaria este de aproximativ 6,5%. Daca se va stabiliza la 3-5%, atunci randamentele obligatiunilor pe 10 ani din regiune ar putea ajunge la 3,9% - 5,2%, nivel mult mai ridicat decat in ultimii ani.
Foto: pexels.com